Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Secretul „Madonnei” lui Edvard Munch
edvard munch madonna digital montage photo and ir photo borre hostland the national museum of norway kopi

Secretul „Madonnei” lui Edvard Munch

Atunci când emblematica pictură a lui Edvard Munch, „Madonna”, a fost examinată recent de un conservator și un fotograf de la Muzeul Național al Norvegiei (Nasjonalmuseet), ei au descoperit ce nimeni nu cunoștea: sub suprafața vizibilă a apărut o schiță necunoscută.

Schița pregătitoare descoperită sub pictura maestrului norvegian arată cum s-a luptat pentru compoziția originală. Descoperirea oferă o nouă și valoroasă perspectivă despre cum și când Munch a realizat una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, scriu specialiștii de la Nasjonalmuseet.

Descoperirea a fost făcută de conservatorul Thierry Ford și fotograful Børre Høstland, folosind reflectografia în infraroșu, o tehnică care permite conservatorilor să vadă straturile de sub suprafața picturilor.

Tabloul „Madonna” a fost supus cercetării și conservării înainte de a fi expus în Sala „Munch” din noua clădire a Muzeului Național, care va fi deschisă la Oslo în iunie 2022.

Este una dintre cele mai evocatoare forme feminine din istoria artei, pictura unui nud de femeie care își arcuiește spatele senzual, cu o mână dusă la ceafă și alta la spate.

Folosind camera cu infraroșu, care a dezvăluit detalii ascunse sub stratul superior, Ford și Høstland au descoperit mai multe linii de schiță în jurul brațului stâng al femeii.

Desenele de bază dezvăluie că Munch au încercat o compoziție diferită înainte de a se opri în cele din urmă asupra poziției brațelor pe care le-a folosit pentru reprezentările ulterioare ale Madonnei.

„Descoperirea a fost neașteptată și emoționantă”, își amintește Ford. „De asemenea, confirmă că există mult mai multe de dezvăluit în colecția Munch a muzeului când vine vorba de tehnica sa”.

Desenul descoperit arată, de asemenea, că această capodopera este probabil prima dintre cele cinci versiuni pe care Munch le-a pictat în anii 1890.

Schițe de compoziție care au supraviețuit îl arată pe Munch încercând ipostaze, dar aceasta este prima dată când desenul poate fi văzut pe pictura în sine, oferind perspective asupra creației sale.

Câte versiuni ale Madonnei a pictat Munch

Edvard Munch a pictat cinci versiuni de dimensiuni similare ale Madonnei între 1894 și 1897. Niciuna dintre picturi nu a fost datată de Munch. Versiunea Muzeului Național s-a considerat până acum a fi din 1894 sau 1895. Descoperirea interesantă a corecțiilor lui Munch la compoziție susține teoriile anterioare conform cărora versiunea Muzeului Național este prima pictată de Munch.

Femeia este o temă majoră și recurentă în arta lui Munch, iar reprezentările sale sunt de obicei ambigue și pline de contradicții. Titlul „Madonna”, asociat în mod obișnuit cu mama lui Iisus, contrastează atât cu figura însăși, cât și cu titlul alternativ al picturii, „Elskende kvinde” (Femeia iubitoare). Figura are un halou, dar este mai degrabă roșu decât auriu, așa cum ar fi într-o imagine religioasă.

Istoricii de artă au descris-o pe Madonna ca pe o femeie senzuală, de vis, care este în același timp puternică și supusă, cu ambivalența dintre frică și dorință. Munch a vrut să arate o femeie în timp ce concepe o nouă viață. El a scris despre lucrare: „Femeia în stare de abandon capătă frumusețea dureroasă a unei Madone… Femeia este deodată sfântă – femeie ușoară și devotată nefericită”.

Alte versiuni ale tabloului se află la Kunsthalle din Hamburg și la Muzeul „Munch” din Olslo, iar două în colecții private americane.

Muzeul Național al Norvegiei deține o colecție semnificativă constând din 57 de picturi, cum ar fi „The Scream”, „The Dance of Life”, „Melancholy” – și „Madonna”, toate acestea fiind expuse în sala „Munch” a noului Muzeu Național, atunci când va fi deschisă pentru public la 11 iunie 2022.

18 dintre cele mai faimoase picturi din anii 1890 vor fi prezentate în noua Sala Munch. Munch va apărea și în alte săli de expoziție din muzeu pentru a fi pus într-un context al istoricei artei.

Citiți și: Expoziție Munch la Muzeul Albertina din Viena

Foto credit: Nasjonalmuseet