Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Selfie, un pericol pentru lucrările de artă
portrait,of,a,young,woman,taking,a,selfie,in,an

Selfie, un pericol pentru lucrările de artă

Autoportretele făcute cu telefonul mobil, selfie-urile, reprezintă un nou pericol pentru lucrările de artă expuse în galerii și muzee, spune o companie de asigurări, care avertizează instituțiile să ia măsuri pentru protejarea operelor.

Asigurătorul specializat Hiscox a semnalat că sunt tot mai multe cazuri de vizitatori care își fac selfie-uri și, în același timp, deteriorează tablouri, obiecte și instalații valoroase, lovindu-le când stau cu spatele la ele. Chiar dacă asigurătorul este avantajat de pe urma creșterii numărului de astfel de dezastre, câștigând mai mulți clienți, asta nu diminuează riscurile pe care le presupun selfie-urile.

Compania a numit fenomenul „o pandemie a selfie-urilor”, deoarece sunt implicate instituții de artă proeminente din întreaga lume.

Jumătate din activitatea de subscriere a operelor de artă a companiei Hiscock este atribuită daunelor accidentale, un procent surprinzător de mare determinat de cei care își fac selfie-uri, potrivit Artnet News. Curatorii de artă trebuie să se adapteze la noile tehnologii, dar în același timp au sarcina de a se asigura că arta ajunge în siguranță la următoarea generație.

Spre exemplu, în 2017, la galeria pop-up 14th Factory din Los Angeles, o persoană care își făcea poză a răsturnat o instalație, distrugând opere de artă în valoare de 200.000 de dolari – un incident imortalizat acum sub numele de „Selfie Domino”. Un alt incident în același an a implicat un dovleac de Yayoi Kusama, aflat la Hirshhorn Museum and Sculpture Garden din Washington D.C., călcat în picioare de un turist care s-a împiedicat în timp ce se fotografia.

Multe instituții, de la Galeria de Artă Modernă din Brisbane până la British Museum, au interzis folosirea bețelor pentru selfie. Autoritățile din Milano au interzis folosirea unor astfel de obiecte în public, din cauza pericolelor inerente ale neatenției.

În plus, intensificarea actelor de vandalism ale activiștilor a accentuat și nevoia potențială de „securitate de tip aeroportuar”, mai subliniază asiguratorul.