Sezon expozițional nou și lansarea anului aniversar MNAC „20BIS”
Un nou sezon expozițional va fi lansat de Muzeul Național de Artă Contemporană pe 2 noiembrie și va marca și debutul anului aniversar MNAC 20BIS, an în care va fi sărbătorită, prin evenimente lunare, împlinirea – pe 29 octombrie 2024 – a două decenii de existență a muzeului în sediul său din Palatul Parlamentului.
Noul sezon, derulat până în primăvară, îmbină multe dintre tendințele pe care MNAC și-a propus să le acopere – recuperarea unor personalități marcante ale istoriei recente a artelor vizuale din România, expoziții personale, reprezentanți ai minorităților culturale care contribuie astăzi la diversitatea scenei artistice, sprijinirea artei tinerelor generații, dar și o puternică prezență internațională printr-o expoziție de grup, se arată într-un comunicat.
În holul de intrare în muzeu se va afla expoziția retrospectivă Alma Redlinger, „Pierderea inocenței”. În emblematica Sală de Marmură de la parter este prezentată instalaţia „Patrimoniu” a artistului Eugen Raportoru, realizată în parteneriat cu Roma Education Fund Romania.
Lucrările cumpărate în 2020 și 2022, reunite în „Puls”
La primul etaj, MNAC a reunit, în expoziția „Puls 21”, o selecție a celor mai recente lucrări de artă intrate în colecția muzeului prin sesiunile de achiziții publice din 2020 și 2022.
Etajul al doilea al muzeului găzduiește în continuare proiectul multi-disciplinar „Leviathan. În măruntaiele colecției” (curatori: Călin Dan și Irina Radu), ce combină depozitele de artă cu zone de expunere temporară și spații dedicate activităților de educație și programelor de mediere.
Expoziție de grup, instalație site-specific și „Mustața lui Dali”
La etajul al treilea, curatoarea Anca Mihuleț prezintă „Cronicile Viitorilor Supereroi”, o expoziție de grup ce reunește o selecție internațională de 14 artiști din Coreea, Italia, Marea Britanie, Franța, Croația, Bulgaria, Ungaria și, desigur, din România.
La etajul al patrulea este prezentată expoziția „Ziua Întâi” a artistei Victoriei Zidaru (curator: Ruxandra Demetrescu), o instalație site-specific din material textil și vegetal ce surprinde prin dimensiunea vizual-haptică și olfactivă și rezumă preocupările artistei din ultimii ani.
Auditoriumul găzduiește expoziția „Mustața lui Dali și alte culori” a artistului ieșean Felix Aftene, o colaborare multidisciplinară cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici și cu Andrei Cozlac (video), Paul Pintilie (muzică), Gabi Dimitriu (NFT). În cafenea, în spațiul Dialog, continuă programul de expunere a studenților și tinerilor absolvenți ai școlilor de artă din România.