Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Singurul Van Gogh într-o colecţie muzeală românească
image description

Singurul Van Gogh într-o colecţie muzeală românească

Desenul în cărbune „Culegătoarea de morcovi”, de Vincent van Gogh (1853 – 1890), unica lucrare a artistului aflată într-o colecţie muzeală românească, a fost cumpărat de Alexandru Slătineanu în anul 1900, când pregătea susținerea tezei de doctorat la Institutul Pasteur din Paris.

Lucrarea realizată în anul 1885, achiziționată de la negustorul de artă Ambroise Vollard, se află la Muzeul Colecțiilor de Artă. Face parte din colecția de artă comparată „Alexandra și Barbu Slătineanu”.

Opera a fost intitulată de artist, conform însemnării autografe realizată în creion: „Arracheuse de carottes (Hiver)” – „Culegătoare de morcovi (Iarna)”.

slatineanu, muzeul colectiilor

Colecția „Alexandra și Barbu Slătineanu”, Muzeul Colecțiilor de Artă

Alexandru Slătineanu (1873 – 1939), bacteriolog și igienist, a ocupat funcții importante în Ministerul Sănătății Publice. Alături de dr. Ion Cantacuzino, a avut o contribuție importantă în studierea și eradicarea tuberculozei.

În perioada studiilor în domeniul microbiologiei de la Institutul Pasteur din Paris, a devenit preocupat de artele plastice, în special de grafică (gravură), inițiat fiind de prietenul său, dr. Ion Cantacuzino. A cumpărat din anticariate obiecte diverse, piese de mobilier și obiecte de artă decorativă, cu care a creat în casa din cartierul „Cuibul cu barză” (aflat în zona Bd. Știrbei Vodă) ambianța rafinată în care se reuneau pentru discuții despre literatură și artă diverse personalităţi ale vremii, după cum explică specialiștii de la Muzeul Colecțiilor.

În colecția rămasăă în proprietatea Statului se află lucrări de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Adam Bălțatu, Rodica Maniu, Ștefan Popescu, Theodor Pallady, Dimitrie Ghiață, Max W. Arnold, Vincent van Gogh, Armand Guillaumin, Constantin Guys, icoane din Rusia, Țările Române și Transilvania, piesele de mobilier de mare diversitate stilistică, vase de farmacie din faianță pictată, manufacturate în Italia, diverse obiecte de utilitate practică și câteva flinte și săbii orientale.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.