Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  SoMe – Video art festival în centrul Bucureștiului
some festival, curatorial.ro

SoMe – Video art festival în centrul Bucureștiului

SoMe Festival presupune experiențe imersive în diferite locuri din București, mai exact 33, aflate în centru – de la cafenele la universități și galerii.

Proiectul inițiat de Asociația Culturală Marginal, pune accent pe explorare urbană. Au fost selectate 33 de lucrări video și scurtmetraje din țări ca Georgia, Italia, Franța, Australia, Peru și România, care pot fi văzute în tot atâtea locuri din București – universități, galerii de artă, artist run spaces, institute culturale, librării, muzee, cafenele și baruri.

Împărțite în trei categorii – mediu înconjurător, tehnologie și relații interumane -, cele 33 de lucrări din selecția oficială au fost alese din 58 de aplicații de un juriu alcătuit din Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural, și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural.

some festival 1, curatorial.ro

Some Festival (c) curatorial.ro

Lucrările video nu sunt proiectate în spațiile partenere – de la Pe baricade la Galeria Anca Poterașu, de la Londohome la Galateca și C22 Cafeteria. Aici se află afișe cu coduri QR. Fiecare are o altă imagine, din lucrarea disponibilă în areal, iar odată instalată aplicația, ele pot fi vizionate. Filmele, cu durată de până în 5 minute (doar două dintre ele depășind cu puțin), sunt disponibile 24 de ore din 24 în spațiile participante la festival.

Aplicația, despre care organizatorii evenimentului spun că nu preia datele utilizatorului, se descarcă (Android și iOS) și instalează ușor și funcționează doar în spațiile de festival. În aplicație se găsește întreaga listă de filme și spațiile unde pot fi vizionate.

„Fiecare locație găzduiește o lucrare video din cele 33, astfel SoMe deturnează experiența de festival de film înspre un treasure hunt self-curated în care pofta de cultură și dialog interuman devin motivație de explorare a habitatului urban pe care îl tranzităm nonșalant zi de zi”, spune Sabina Suru, curator al SoMe Festival și parte a echipei nucleu a Asociației Culturale Marginal.

Evenimentul de închidere a festivalului va avea loc la Goethe-Institut București, pe 12 octombrie, când juriul alcătuit din Andrei Tudose – curator, inițiator la proiectului, Marc Solomon – cronicar la SUB25 și Andrei Popov – director adjunct la Forumul Cultural Austriac va acorda patru premii.