Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  SoMe Festival, în 33 de universități, galerii de artă, artist run spaces și cafenele din București
some festival marginal

SoMe Festival, în 33 de universități, galerii de artă, artist run spaces și cafenele din București

SoMe Festival va debuta pe 22 septembrie și presupune experiențe imersive în diferite locuri din București. Proiectul inițiat de Asociația Culturală Marginal pune accent pe explorare urbană. În urma unui apel deschis, la care au aplicat 58 de artiști din 19 țări, au fost selectate 33 de lucrări video și scurtmetraje, care vor putea fi văzute în tot atâtea locuri din București: universități, galerii de artă, artist run spaces, institute culturale, librării, muzee, cafenele și baruri.

Împărțite în trei categorii – mediu înconjurător, tehnologie și relații interumane -, cele 33 de lucrări din selecția oficială au fost alese de un juriu alcătuit din Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural, și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural.

„Filmele primite, sau lucrările video mai bine zis, au fost îmbucurător de diverse – de la filme despre grija tehnologică, la experiențe estetice emoționale și poetice și până la lucrări rezultate din cercetări amănunțite pe teme istorice, filosofice ori tehnologice. Circuitul festivalier se întinde în mare parte din București, de la institute culturale la muzee tehnice, de la galerii la artist run spaces, de la școli și librării până la săli de cățărat și spații de dans contemporan. Fiecare locație găzduiește o lucrare video din cele 33, astfel SoMe deturnează experiența de festival de film înspre un treasure hunt self-curated în care pofta de cultură și dialog interuman devin motivație de explorare a habitatului urban pe care îl tranzităm nonșalant zi de zi”, spune Sabina Suru, curator al SoMe Festival și parte a echipei nucleu a Asociației Culturale Marginal.

Lista lucrărilor selectate, precum și a spațiilor în care vor fi proiectate e disponibilă pe site-ul oficial.

Lucrările video din SoMe Festival pot fi accesate în locurile în care acestea se găsesc prin intermediul unei aplicații mobile dezvoltate de Augmented Space Agency, exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, a căror misiune este aceea de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera experiențe și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital. Aplicația poate fi descărcată pentru Android și iOS.

Ateliere pentru public, la Malmaison

Pe parcursul festivalului, pe lângă cele 33 de filme, vor avea loc trei ateliere pentru public, la Atelierele Malmaison: 23 septembrie – Optică și oraș în mișcare, cu Sabina Suru; 30 septembrie și 1 octombrie – Ia parte la amintirea mea, cu Tudor Popa; 7 octombrie – Exerciții de observare, cu Mara Oglakci.

Evenimentul de deschidere a SoMe Festival va avea loc pe 22 septembrie la C22 Cafeteria, începând cu ora 17:00, în timp ce Goethe-Institut București va găzdui festivitatea de închidere, pe 12 octombrie, în cadrul căreia juriul festivalului (Andrei Tudose – curator, inițiator la proiectului, Marc Solomon – cronicar la SUB25 și Andrei Popov – director adjunct la Forumul Cultural Austriac) va acorda patru premii.

SoMe Festival este un proiect de generare a unui dialog transparent și exploratoriu, între locuitorii Bucureștiului și comunitatea artistică națională și internațională, cu focus pe artă, știință și tehnologie. Prin intermediul lucrărilor selectate, participanții vor avea ocazia să pătrundă în locuri știute sau mai puțin cunoscute din oraș.

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin Arcub, în cadrul programului București acasă 2023.