Sorin Ilfoveanu prezintă „Lumea fără timp” în 14 lucrări inconfundabile / Galerie FOTO
Expoziția „Lumea fără timp” de Sorin Ilfoveanu a fost vernisată pe 30 martie, la AnnArt Gallery. În cele 14 tablouri inconfundabile, datate 2020, 2022 și 2023, subiectele dominante ale creației pictorului Sorin Ilfoveanu sunt tihna și prezentul continuu.
Artă recognoscibilă
Această nouă serie de lucrări de maturitate ale maestrului Sorin Ilfoveanu evidențiază, plastic, întreaga energie creatoare a artistului, realimentată de o simbolistică ancestrală și o viziune profund personală asupra lumii.
Ilfoveanu practică o artă recognoscibilă, desen și pictură, într-un stil personal care explorează teme existențiale, simbolic-criptate la nivelul personajelor sale deja emblematice.
Păunul albastru apare în mai multe tablouri în această expoziție, la fel florile dar și pisica. Albastrul, verdele domină lucrările artistului, pe fundal alb, portocaliu, negru sau culorile pământului. Tușe negre, pensule trasate parcă la întâmplare, compun visul artistului.
Visător incurabil
„Pânzele lui Sorin Ilfoveanu sunt dominate de reprezentări care iau în considerare atracția umană pentru schimbarea aparențelor (…). Ca orice visător incurabil, Sorin Ilfoveanu revine mereu la geneză, la o ea-simbol, la mama ca expresie a vieții. E în aceste reprezentări o încercare de a deriva inderivabilul, o psihologie ce vrea să probeze natura omului în complementaritatea ipostazelor sale. În asemenea ocazii, artistul dezvăluie importanța culturii interioare. Desenele artistului arată preocuparea pentru eul profund, eliberat de prejudecăți și așază mai presus de timpuri și spații”, spune Victor Neumann, istoric și filozof al culturii, despre opera lui Ilfoveanu.
Sorin Ilfoveanu a urmat în perioada 1953-1964 cursurile liceului „I. Brătianu” în Pitești și, ulterior, în perioada 1964-1970, cursurile Universității de Artă din București la clasa maestrului Corneliu Baba.
Din 1971 Ilfoveanu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anii ‘90, Ilfoveanu a fost șef al catedrei de pictură din Universitatea de Arte București, în perioada 1996-2000 a fost decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă din București și în 2004-2006 a fost rector al Universității Naționale de Arte din București.
Sorin Ilfoveanu are lucrări în expoziții, muzee și colecții private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la București la Oslo și Perugia. A participat la Bienala de la Veneția în 1987, este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer și laureat al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia în 2011.
Este primul artist din portofoliul galeriei AnnArt, care îl reprezintă din 2011, cu cinci expoziții personale („Desene 2008 – 2011” în 2011, „Alb” în 2013, „Levant după Levant” în 2015, „Anima” în 2019 și „Portret de Atelier” în 2020) și șase participări în expoziții de grup. Trăiește și lucrează în București și Rădești. Rădeștiul apare în multe dintre tablourile sale.
Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, până la 11 mai, de marți până vineri, între orele 13:00 și 19:00, și sâmbăta, între orele 11:00 și 16:00. Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.
Foto credit: curatorial.ro