Sotheby’s a anunțat că a atins cea mai mare cifră de vânzări din istoria sa
Casa de licitații Sotheby’s a anunțat, miercuri, că a atins în 2021 cea mai mare cifră de vânzări din istoria sa, 7,3 miliarde de dolari, în special grație unui nou public și cumpărătorilor asiatici, scrie AFP.
Această cifră de 7,3 miliarde de dolari constituie „cel mai ridicat total” al societății în „277 de ani de existență”, a precizat casa londoneză cu sediul acum la New York și care a fost cumpărată în 2019 de magnatul în telecomunicații franco-israelian Patrick Drahi.
Vânzările la licitații au totalizat 6 miliarde de dolari (1,3 miliarde pentru vânzările private), în creștere cu 71% în 2020, și chiar cu 26% în raport cu 2019, anul precedent crizei sanitare.
Potrivit experților caselor de licitații și din piața de artă, pandemia nu a stins apetitul și mijloacele colecționarilor, anul 2020 fiind caracterizat de o ofertă mai slabă, recuperată însă în 2021.
Colecționarii asiatici , cei mai interesați cumpărători
Printre licitațiile emblematice, Sotheby’s a totalizat 676 milioane de dolari într-o singură seară, în noiembrie, la New York, cu colecția de artă vândută după divorțul cuplului de miliardari format din dezvoltatorul în imobiliare Harry Macklowe și soția sa Linda Brug, administrator onorific la Met Museum.
Simbol al noului profil de colecționari, una dintre piesele cele mai scumpe ale serii, „Le Nez” de Alberto Giacometti, a fost cumpărată cu 78,4 milioane de dolari de fondatorul platformei de criptomomede Tron, antrprenorul chinezo-american Justin Sun, 31 de ani.
Potrivit Sotheby’s, 46% din licitațiile cu peste 5 milioane de dolari provin în 2021 de la colecționarii asiatici. Ei sunt de altfel cumpărătorii de pe acest acest continent care au achiziționat cea mai scumpă pictură din colecția Macklowe, „No 7” a expresionistului abstract american Marc Rothko (82,4 milioane de dolari), sau cel mai scump Banksy din lume, „La fille au ballon”, redenumită „L’amour est dans la poubelle” („Love is in the bin”), o operă partial distrusă de artistul britanic vândută la Londra pentru 18,6 milioane de lire sterline, adică 25,4 milioane de dolari.
NFT-urile, intrare în forță pe piața de artă
Pandemia, care a făcut ca vânzările fizice să fie imposibile în 2020, a forțat casele de licitații să inoveze și să se axeze mai mult pe online, ceea ce a lărgit „considerabil accesul la un număr fără precedent al participanților în ultimele 12 luni”, spune Sotheby’s, indicând că 39% dintre cumpărători sunt noi în 2021.
În acest context, NFT-urile (jetoane non-fungibile), aceste obiecte digitale certificate drept unice datorită tehnologiei blockchain, și-au făcut o intrare în forță pe piața de artă în 2021, așa cum arată și programul informatic aflat la originea internetului, vândut cu 5,4 milioane de dolari în iulie.
Dar bilanțul vânzărilor lor la Sotheby’s rămân relativ scăzute (100 de milioane în 2021). Printre alte recorduri stabilite anul acesta, Sotheby’s a aminitit de cea mai scumpă pereche de pantofi sport vândută vreodată, o pereche „Nike Air Yeezy 1” purtată de rapperul Kanye West și care a atins 1,8 milioane de dolari într-o sesiune de vânzări privată.
Foto credit: Sotheby’s