Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Soulscapes”, în premieră în România
old,historical,buiding,at,mogosoaia,palace,(palatul,mogosoaia),near,the

„Soulscapes”, în premieră în România

Expoziția „Soulscapes” este prezentată în premieră în România, după două ediții organizate în Shanghai, și reunește 17 artiști contemporani din România și China.

Găzduită de Galeria Parter a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia în perioada 3 august – 2 septembrie, expoziția internațională are ca temă explorarea complexității și diversității sufletului uman.

Curatoarea Diana Roman mizează pe dialogul între generații și culturi, dar și pe contrastele create de multitudinea de tehnici de lucru, de la cele tradiționale, la cele multimediale, instalaționiste. Expoziția alătură identități artistice variate, întregul concept al acesteia constând în însuși dialogul artistic, filosofic și psihologic dintre ideile, experiențele și stările sufletești exprimate de creatori prin operele lor.

Această varietate se reflectă în stiluri, tehnici și teme variate, de la expresionism cu puternice inflexiuni existențialiste (Sergiu Roman, Irina Cîmpeanu, Răzvan Stanciu și Florin Zhu), la abstractizarea formelor ce redau ideea legăturii spirituale dintre om și natură (Yan Su, Dong Dafeng, Roxana Donaldson, Dragoș Botezat, Mihaela Constantin, Anca Ciofîrlă Kademian, Marian Maria-Magath), de la un decorativism ce-și găsește surse de inspirație în epoci antice și medievale (Diana Roman, Dan Nica, Iulia Gaga), la compoziții cu intensă încărcătură autoreferențială (Ruxandra Nițescu, Petra Maria, Dagmar Oprea).

Parcursul expozițional se concentrează pe redarea acestor coordonate, invitând privitorul să reflecteze asupra propriei sale lumi interioare. Expoziția reflectă o paletă vastă de expresii artistice, îmbinând stiluri și tehnici variate, fiecare contribuind la un tablou colectiv care ilustrează nu doar individualitatea, ci și experiențele comune ale umanității.

Explorând teme precum identitatea, relația dintre om și natură, dar și existența umană cu sinuozitatea trăirilor contemporane, artiștii dezvăluie experiențele unice ale variatelor medii culturale din care provin, această diversitate adăugând straturi numeroase de înțelegere și apreciere a artei. Aceasta este dimensiunea pe care mizează curatoarea Diana Roman – interacțiunea dintre artist și privitor, căci operele expuse au fost anume alese pentru a provoca reacții emoționale diferite, chiar contrastante, invitând spectatorii să își acorde timp pentru a-și explora propriile ambianțe sufletești și a reflecta asupra impactului artei în viața lor.

„Soulscapes” concentrează o temă bogată care invită la introspecție și dialog, expoziția devenind astfel un spațiu de întâlnire și explorare a sufletului uman în toată diversitatea sa.