Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Star of the Sea”, prima lucrare din Trienala Bruges 2024 amplasată pe plaja Zeebrugge / galerie foto
star of the sea, ivan morison © femke den hollander

„Star of the Sea”, prima lucrare din Trienala Bruges 2024 amplasată pe plaja Zeebrugge / galerie foto

Prima lucrare din Trienala Bruges 2024 a fost realizată de artistul britanic Ivan Morison, este intitulată „Star of the Sea” și poate fi deja descoperită în Zeebrugge.

Trienala de la Bruges 2024 – Spaces of Possibility va debuta oficial în 13 aprilie, dar, ca avanpremieră, una dintre cele douăsprezece instalații artistice și arhitecturale poate fi deja descoperită pe plaja din Zeebrugge. „Star of the Sea” a artistului britanic Ivan Morison este o coproducție a Trienalei Bruges 2024 și a Trienalei Beaufort. Aceasta este a patra lor colaborare.

Structură monumentală și șemineuri remarcabile

Proiectată pentru plaja din Zeebrugge, lucrarea „Star of the Sea” – cu deschidere de 18 metri – atrage atenția de la distanță datorită volumului său extins și a unor șemineuri remarcabile.

star of the sea, ivan morison 1 © femke den hollander

Star of the Sea, de Ivan Morison © Femke Den Hollander

Construită din tuburi cilindrice, camere de inspecție triunghiulare și piese interschimbabile, lucrarea face referire la mai multe elemente arhitecturale care pot fi recunoscute de-a lungul coastei belgiene: un buncăr, un fort, un pavilion, un castel de nisip sau un loc de joacă pe plajă.

Această prezență monumentală și stranie în Zeebrugge – atât port, cât și stațiune balneară – explorează interacțiunea dintre artă, industrie, natură și ecologie.

Oricine pătrunde în „Star of the Sea” va descoperi spațiile interioare pline de jocuri de lumini și umbre, sunete și mirosuri. Vizitatorii sunt invitați să exploreze spațiul. Deschiderile oferă panorame „periscopice” asupra portului industrial, ale dunelor, ale mării, ale vilelor de pe malul mării. Toate acestea fac parte din peisajul multifațetat și contrastant al orașului Zeebrugge, atipic pentru coasta belgiană.

„Star of the Sea”, barometru pentru schimbare

„Star of the Sea” face parte din explorarea de către artistul Ivan Morison a modului în care arta interacționează cu spațiul public. Porozitatea și incertitudinea sunt astfel aspecte integrante ale procesului de creație.

star of the sea, ivan morison 2 © femke den hollander

Star of the Sea, de Ivan Morison © Femke Den Hollander

Lucrarea este amplasată lângă o secțiune a plajei care este revendicată de natură și unde se formează încet o dună. „Star of the Sea” este în interacțiune constantă cu forțele naturii – vântul, nisipul și ciclul mareelor -, care o vor transforma treptat pe parcursul lunilor în care va fi amplasată aici – până la 3 noiembrie.

„Am un interes deosebit în explorarea modului în care arta în spațiul public poate răspunde unor situații, integrând porozitatea și incertitudinea ca elemente ale procesului de creație. În această linie de lucru, ea poate fi privită ca un templu, un portal nu pentru viitor, ci pentru «prezentul imprevizibil», care deschide posibilități pentru conexiuni subtile și spontane”, spune Ivan Morrison, potrivit unui comunicat.

star of the sea, ivan morison 3 © femke den hollander

Star of the Sea, de Ivan Morison © Femke Den Hollander

Despre Ivan Morrison

Practica lui Ivan Morison (n. 1974, Istanbul) navighează între artă și arhitectură, teatru și activism. Lucrările lui sunt în mare parte performative și se împletesc cu spațiul public, căruia îi răspunde prin intervenții temporare sau instalații de mari dimensiuni. În ultimii douăzeci de ani, artistul a lucrat împreună cu Heather Peak (n. 1973, UK) la proiecte pe care le descriu drept „spațiu sculptural” și „sculptură socială”: instalații site-specific care transformă spectatorii în utilizatori sau participanți la lucrare și care accentuează relațiile sociale dintre ei. Proiectele lor pornesc de la ceea ce se prezintă la fața locului.

Heather Peak și Ivan Morison au reprezentat Țara Galilor la Bienala de la Veneția cu Pleasure Island, în 2007. Art/Books a lansat recent o monografie despre cei cincisprezece ani de practică comună a lor, intitulată „Love Me or Leave Me Alone: The Very Public Art of Heather and Ivan Morison” (2022).

Trienala Bruges – Spații ale posibilităților

Cea de-a patra ediție a Trienalei de la Bruges va avea loc, cu tema „Spații ale posibilităților”, în perioada 13 aprilie – 1 septembrie 2024. Expozițiile și evenimentele vor ocupa străzile orașului istoric și zona Zeebrugge, cu instalații de artă contemporană și de arhitectură.

Curatorii acestei ediții, Shendy Gardin și Sevie Tsampalla, au lucrat – alături de sectorul cultural din Bruges și de alte organizații partenere -pentru a crea o expoziție contemporană.

Trienala Beaufort a fost lansată în 2003 și este un eveniment artistic care se desfășoară de-a lungul întregii coaste belgiene. Lucrările sunt amplasate pe malul mării, pe plaje și printre dune. Lucrările de artă din edițiile anterioare ale „Trienalei de la malul mării” au fost deja achiziționate de mai multe municipalități de pe coastă. Unele au rămas unde au fost montate inițial, în timp ce altele și-au găsit un nou amplasament. Parcul permanent de sculpturi Beaufort este rezultatul acestei inițiative și cuprinde acum mai mult de 40 de lucrări de artă în spațiul public. Este cea mai mare expoziție în aer liber în cadrul unic al coastei belgiene. Trienala Beaufort are loc în perioada 27 martie – 3 noiembrie 2024.