Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trienala de la Bruges 2024 – Intervenții artistice în locuri nefolosite ale orașului
tribru24 – spaces of possibility

Trienala de la Bruges 2024 – Intervenții artistice în locuri nefolosite ale orașului

Cea de-a patra ediție a Trienalei de la Bruges va avea loc, cu tema „Spații ale posibilităților”, în perioada 13 aprilie – 1 septembrie 2024. Expozițiile și evenimentele vor ocupa străzile orașului istoric și zona Zeebrugge, cu instalații de artă contemporană și de arhitectură.

Curatorii acestei ediții, Shendy Gardin și Sevie Tsampalla, au lucrat – alături de sectorul cultural din Bruges și de alte organizații partenere -pentru a crea o expoziție inspirată, contemporană.

Trienala explorează potențialul latent al orașului

A patra ediție a Trienalei de la Bruges – Spații de posibilități – explorează potențialul latent al orașului. Cum poate un sit din patrimoniul mondial UNESCO, în care conservarea este esențială, să abordeze concepte precum schimbarea și durabilitatea, și cum arta și arhitectura contemporană pot crea un nou cadru pentru aceste procese?

„Rolul pe care spațiul public și-l asumă în această poveste este esențial: de mișcare, întâlnire și creativitate, de perspectivă, flexibilitate, șansă și libertate. Și în Bruges. Un oraș modelat de o succesiune de istorii și care, de la fondarea sa, în secolul al IX-lea, a continuat să evolueze până la dimensiunea pe care o cunoaștem astăzi: o structură din secolul al XIII-lea, declarată în anul 2000 patrimoniu mondial UNESCO și care, cu o circumferință de 8,6 kilometri și o suprafață de 430 de hectare, rămâne o oraș la scară umană”, spun curatorii.

Doisprezece artiști și arhitecți internaționali redefinesc – chiar dacă numai temporar – unele dintre locurile nefolosite sau abia observate ale orașului. Prin intervențiile lor artistice și instalațiile de mari dimensiuni, ei vor conecta cartierele, vor prezenta noi forme de utilizare și căutare a frumuseții în locuri de obicei ignorate.

Lucrările – amplasate în principal în jurul centrului orașului, în West-Bruges și una în Zeebrugge – abordează istoria și patrimoniul bogat al orașului și creează noi narațiuni sociale, societale și ecologice care pot iniția o transformare durabilă ulterioară – nu numai pentru Bruges, ci și pentru orașele din întreaga lume.

„Trienala Bruges 2024: Spații ale posibilităților este o invitație la ieșirea din familiar, la găsirea inspirației. Un exercițiu de imaginație; o privire asupra a ceea ce poate fi Bruges, și orașele în general, atât în prezent, cât și în viitor”, menționează Shendy Gardin și Sevie Tsampalla.