Ștefan Pelmuș, la a 75-a aniversare: Meditez asupra timpului și mi-ar plăcea să regăsesc acel mult visat echilibru interior
Pictorul Ștefan Pelmuș marchează a 75-a aniversare printr-o expoziție la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, din Ploiești, vernisată în seara de 4 octombrie.
Expoziția „Ștefan Pelmuș. Pictură 75”, curatoriată de Alice Neculea, este deschisă până la 30 octombrie.
„Meditez mult, ca oricare alt om, asupra timpului, vieţii, morţii şi mi-ar plăcea ca, prin intermediul picturii mele, să regăsesc acel mult visat echilibru interior, acea îndelung căutată împăcare de sine”, spune artistul Ștefan Pelmuș.
Născut în 19 august 1949, la Valea Călugărească, a absolvit Academia de Arte „Nicoale Grigorescu” București în 1972, iar până în prezent a avut zeci de prezentări, atât solo, cât și în expoziții colective, în țară și în străinătate.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România începând cu 1980, iar de-a lungul timpului a primit distincții precum Premiul UAP pentru Pictură, în 1995, și un premiu de la Art Bienialle Fundation Soleil de L’Est (Franța), în 2002.
„Arta lui Ștefan Pelmuș prezintă o alta ambiguitate surprinzătoare: fiecare pânză pare ca tinde spre o semnificație ascunsă și profundă care încă rămâne obscură, lăsându-ne ca recompensă a asediului sau «jocul» seducător al decorației. Este o artă stranie, unică, înduioșătoare care amestecă valorile expresiei cu cele ale euritmiei ornamentale. Pictura sa are semnificație însă în același timp fascinează, vrăjește prin cantul arabescului”, se arată în prezentarea expoziției.
Credit foto: UAP