Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Surorile lui Jean-Michel Basquiat organizează o expoziție dedicată vieții și moștenirii fratelui lor
basquiat

Surorile lui Jean-Michel Basquiat organizează o expoziție dedicată vieții și moștenirii fratelui lor

„King Pleasure”, o mare expoziție și omagiu adus lui Jean-Michel Basquiat organizată de cele două surori ale artistului, Lisane Basquiat și Jeanine Heriveaux, în clădirea Starrett-Lehigh din West Chelsea, va cuprinde 100 de picturi și desene păstrate în familie și expuse rar sau deloc în public.

Proiectată de arhitectul Sir David Adjaye și prezentând recreări asemănătoare cu decorurile de film ale casei familiei din Brooklyn, precum și faimosul studio al artistului de pe strada Great Jones, expoziția, care a fost deschisă sâmbătă în clădirea Starrett-Lehigh din West Chelsea, arată ca și cum ai vizita dormitorul lui Marcel Proust de la Musée Carnavalet sau studioul lui Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris, potrivit artnews.com.

Anunțul nașterii lui Jean-Michel

Obiectele și materialele la vedere includ anunțul nașterii scris de mână, datat 22 decembrie 1960: „Numele bebelușului nostru este Jean-Michel” care cântărește 3 kg, dar și bicicleta cu 10 viteze a artistului, echipată cu un coș, cu un lanț ruginit – precum și teancuri de viniluri, cărți de artă, sculptură africană și multe altele.

king pleasure

Picturile și desenele variază de la o lucrare acrilică pe sticlă, fără titlu („Asbestos Flats Fix”), din 1982, până la captivantul „Kalik” (1988), cu cuvintele profetice „moartea lui Marat” conturate în alb pe un fundal albastru cer cu imagini schițate ale unui avion în zbor și corpul înclinat al teoreticianului francez Jean-Paul Marat, a cărui moarte a fost înfățișată în 1793 de Jacques-Louis David. Într-o lucrare pe hârtie nedatată, „Untitled (Miles Davis)”, este un mic cap negru poziționat mort în centru, ca un asteroid.

king pleasure2

Titlul expoziției se referă la numele cântărețului de jazz din anii ’50, King Pleasure, al cărui hit din 1952 „Moody’s Mood for Love” a fost unul dintre preferatele lui Gerard Basquiat, tatăl artistului. Expoziția este cu siguranță o afacere de familie.

„King Pleasure” poate fi vizitată până la 5 septembrie. Un bilet de intrare costă 38 de dolari în zilele lucrătoare și 45 de doalri în weekend. Este inclusă intrarea la „King Pleasure Emporium”.