Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sute de instituții de artă au avut de suferit în urma unui atac cibernetic
crystal bridges gallery of american art

Sute de instituții de artă au avut de suferit în urma unui atac cibernetic

Un atac cibernetic asupra unei companii de software numită Gallery Systems a afectat sute de instituții de artă, inclusiv Muzeul de Arte Frumoase din Boston, Muzeul de Artă Rubin din New York și Muzeul de Artă Americană Crystal Bridges din Arkansas, care foloseau acest software pentru a-și gestiona arhivele și colecțiile online.

Potrivit New York Times, Gallery Systems și-a anunțat clienții la 28 decembrie că au aflat că calculatoarele pe care rulează software-ul său au fost criptate și că aceste sisteme nu mai pot funcționa. „Am luat imediat măsuri pentru a izola aceste sisteme și am implementat măsuri pentru a preveni ca alte sisteme să fie afectate, inclusiv prin scoaterea sistemelor din funcțiune ca măsură de precauție”, se arată în mesaj. „De asemenea, am lansat o investigație și au fost angajați experți terți în securitate cibernetică pentru a ne ajuta. În plus, am notificat forțele de ordine”.

eMuseum, programul care permite vizitatorilor să caute în arhivele și colecțiile unei instituții, a avut de suferit în urma atacului, la fel ca și un program numit TMS, care stochează numele donatorilor, condițiile de împrumut, înregistrările de proveniență, locațiile de depozitare a operelor de artă și informațiile de expediere.

Date personale de la British Library, furate

Muzeele sunt departe de a fi singurele instituții culturale care au fost nevoite să se confrunte cu atacuri cibernetice în ultimele luni.

Anul trecut, atât Metropolitan Opera, cât și Orchestra din Philadelphia s-au confruntat cu atacuri online, iar în noiembrie, un grup de ransomware a furat date personale de la British Library, postând ulterior pe internet imagini ale fișierelor de resurse umane.

„Obiectele din muzee sunt valoroase, dar informațiile despre ele sunt cu adevărat neprețuite”, a declarat pentru The Times Erin Thompson, profesor de criminalitate în domeniul artei la John Jay College of Criminal Justice din New York. „Adesea, generații de curatori au lucrat pentru a cerceta și documenta un artefact. Dacă aceste informații se pierd, lovitura dată cunoștințelor noastre despre lume ar fi imensă”.

Foto credit: Crystal Bridges Gallery of American Art