Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou al reginei Margrethe a II-a a Danemarcei, scos la licitaţie
regina margrethe

Tablou al reginei Margrethe a II-a a Danemarcei, scos la licitaţie

Un tablou al fostului monarh al Danemarcei, regina Margrethe a II-a, va fi scos la licitație.

Lucrările reginei în vârstă de 83 de ani, care este o artistă prolifică, au fost prezentate în diverse expoziții, însă oportunitatea de a cumpăra unul dintre tablourile sale este rară, potrivit unui comunicat al casei de licitații Bruun Rasmussen.

„Aveți acum ocazia de a achiziționa o operă de artă foarte specială – și nu în ultimul rând regală”, a declarat casa de licitații, care a stabilit o estimare de 75.000-100.000 de coroane daneze (11.000-15.000 de dolari).

Cadou pentru mareşalul Curţii

Tabloul datează din 1988, anul în care Margrethe a început să își expună arta în mod oficial. A fost dăruit mareșalului Curții de atunci, Hans Sølvhøj (1919-1989), și a rămas de atunci în familia sa.

„Regina și-a găsit inspirația pentru tabloul scos la licitație în natură, exprimând-o într-un limbaj liric. Este un univers artistic extrem de personal”, a declarat în comunicat Niels Boe-Hauggaard, specialist în artă modernă și contemporană la Bruun Rasmussen.

„Așteptăm cu nerăbdare să oferim această lucrare a Majestății Sale Regina Margrethe a II-a, care atestă imensa sa pasiune și prolificitatea în cadrul artei și al creației”, a adăugat el. „Activitatea ei în domeniu este de mult timp cunoscută publicului, dar este extrem de rar să vedem operele ei la licitație”.

Acuarele, broderie, design de costum

În timp ce Margrethe a expus în multe galerii de renume din Danemarca și din străinătate, doar acele lucrări care „au venit direct de la persoane care au avut o relație apropiată cu regina” au fost puse la dispoziție pentru a fi cumpărate, a spus Boe-Hauggaard.

Acest tablou anume va fi pus în vânzare la Copenhaga la începutul lunii martie.

„Regina Margrethe a fost fascinată de desen încă din copilărie și și-a păstrat acest interes în viața de adult, în care munca creativă a devenit o activitate prioritară, cu o zi fixă a săptămânii într-un calendar încărcat”, potrivit site-ului Casei Regale a Danemarcei, Kongehuset.

Munca ei a intrat pentru prima dată în atenția publicului atunci când a proiectat sigiliul anual de Crăciun în 1970, potrivit casei regale.

„De atunci, regina Margrethe a fost constant activă într-o mare varietate de domenii artistice, cum ar fi pictura și acuarelele, broderia, textilele bisericești și designul costumelor pentru spectacole de balet și film, printre altele”, se adaugă în comunicat.

La începutul lunii ianuarie, Margrethe a anunțat că va abdica de la tron după o domnie de 52 de ani – o decizie care i-a luat prin surprindere pe danezi. La 14 ianuarie, în timp ce mii de oameni s-au adunat la Copenhaga pentru a asista la începutul unei noi ere, ea a înmânat coroana fiului său cel mare, Frederik, care a preluat tronul sub numele de Regele Frederik al X-lea.