Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Atacul de la Smârdan”, de Grigorescu, expus public după 20 de ani la Muzeul Național de Istorie a României
atacul de la smardan

Tabloul „Atacul de la Smârdan”, de Grigorescu, expus public după 20 de ani la Muzeul Național de Istorie a României

Tabloul monumental „Atacul de la Smârdan”, de Nicolae Grigorescu, va putea fi admirat după o absență de 20 de ani din atenția publică la Muzeul Național de Istorie a României, în cadrul expoziției „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR”, care va fi deschisă pe 31 august.

În plus, vor fi expuse mai multe opere ale lui Nicolae Grigorescu realizate după întoarcerea de pe front.

Expoziția temporară, care va marca 185 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, respectiv 145 de ani de la emanciparea României de sub dominația otomană, prezintă 50 de lucrări și obiecte reprezentative. O parte dintre acestea sunt prezentate pentru prima dată în urma restaurării, în timp ce o serie de lucrări au un caracter inedit, nemaifiind expuse până acum.

În prim plan este lucrarea „Atacul de la Smârdan”, aflată în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Lucrări de Ștefan Luchian, Oscar Obedeanu și Emilian Lăzărescu

În expoziție vor fi mărturii plastice semnate de Sava Henția, atașat la Ambulanța Română, cuprinzând deopotrivă impresii grafice de moment și compoziții în ulei elaborate la revenirea în atelier.

Prezent în expoziție prin secvențele fixate pe pelicula aparatului de fotografiat va fi și albumul „Suvenir din Resbelu 1877-78”, realizat de Carol Popp de Szathmari.

Corpusul de lucrări semnate de pictorii de front ai Războiului de Independență este secondat de evocări ulterioare ieșite din penelul ori penița generațiilor de artiști care li s-au succedat. Lucrări tributare îndeosebi operei grigoresciene, aparținând pictorilor Ștefan Luchian, Oscar Obedeanu și Emilian Lăzărescu sunt incluse de asemenea în expoziție.

Expoziția este curatoriată de Erica Ioja, muzeograf în cadrul Secției Muzeul Național Filatelic, alături de dr. Cornel-Constantin Ilie, directorul adjunct al muzeului.

Operele de artă au fost restaurate de dr. Romeo Gheorghiță, Sorina Gheorghiță și Andreea Teodorescu.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada septembrie 2023 – februarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.