Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablouri de Cézanne şi Rothko din colecţia de artă a lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, vândute de Christie’s
mark rothko paul allen

Tablouri de Cézanne şi Rothko din colecţia de artă a lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, vândute de Christie’s

Colecția de artă a mogulului tehnologiei Paul Allen, co-fondator Microsoft, care a murit la vârsta de 65 de ani, în 2018, va fi vândută la Christie’s în ceea ce ar putea reprezenta una dintre cele mai scumpe colecţii private vândute vreodată pe piața liberă.

Allen, care a fost inclus pe lista ARTnews Top 200 Collectors timp de peste două decenii, a adunat o colecție împresionantă.

Christie’s va vinde un set de 150 de lucrări de artă din colecţia lui Allen, ce valorează aproximativ 1 miliard de dolari.

Se așteaptă ca sesiunea de vânzări din noiembrie să depășească cele 922 de milioane de dolari generaţi de vânzarea-record a colecției Macklowe la începutul acestui an, precum și de vânzarea din 2018 a colecției lui David Rockefeller la Christie’s, care a însemnat 835 de milioane de dolari.

Tablouri estimate la peste 50 de milioane de dolari, în licitație

Printre lucrările care vor fi vândute din colecție se numără pânza „Small False Start” a lui Jasper Johns din 1960, estimată a fi vândută pentru cel puțin 50 de milioane de dolari, și peisajul lui Paul Cézanne din 1888-1890, „La Montagne Sainte-Victoire”, estimat la aproximativ 100 de milioane de dolari.

Artiștii reprezentați în colecţie sunt: Canaletto, Botticelli, Brueghel cel Tânăr, Renoir, Manet, Gauguin și Seurat, precum și Mark Rothko, Edward Hopper, Alexander Calder, Ed Ruscha și David Hockney.

Alte lucrări importante pe care se știe că le-a cumpărat Allen la licitație sunt tabloul „Yellow Over Purple”, de Mark Rothko, din 1956, și pânza din 1899 a lui Paul Gauguin „Maternity II”, ambele achiziționate la începutul anilor 2000 pentru 14,3 milioane de dolari, respectiv 39,2 milioane de dolari. În 2006, Allen a cumpărat peisajul lui Gustav Klimt din 1903, „Birch Forest”, pentru 40,3 milioane de dolari de la Christie’s.