Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Indiana Jones al lumii artei” a recuperat tablouri de importanță istorică furate dintr-o primărie din Olanda
rege radboud

„Indiana Jones al lumii artei” a recuperat tablouri de importanță istorică furate dintr-o primărie din Olanda

Șase tablouri furate din primăria unui oraș olandez au fost aduse lui Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei”, la doar câteva săptămâni după ce a primit la ușa casei, într-o sacoșă Ikea, un Vincent van Gogh furat în urmă cu trei ani și jumătate.

Între tablourile aduse se află un portret al lui Wilhelm de Orania și prima reprezentare a unui rege din secolul al VII-lea.

Detectivul de artă Arthur Brand a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume luna trecută, când a primit un Van Gogh furat, și crede că acest succes foarte mediatizat va duce la alte descoperiri.

Cele șase tablouri din primăria din Medemblik, oraș aflat în nordul țării, au fost furate în septembrie 2023. Deși valoarea monetară a lor nu este foarte mare – aproximativ 100.000 de euro -, e considerat că picturile au o mare importanță istorică, între ele aflându-se cel mai vechi portret cunoscut al lui Radboud (foto), rege al frizonilor din anul 680 e.n.

Operele de artă, livrate la ușa casei cu o dubă

Brand se afla acasă vineri seara și se uita la un meci de fotbal, când a auzit soneria și un bărbat într-o dubă i-a cerut ajutorul pentru a descărca niște marfă. „L-am întrebat: «Ce să descărcăm?». Mi-a spus zâmbind: «Păi, tablourile lui Medemblik»”, a povestit Brand, citat de Le Monde.

După jaful din septembrie, Brand a fost citat în presa olandeză spunând că hoții ar fi trebuit să fure șase biciclete, deoarece acestea ar fi fost mai ușor de revândut. Aceste comentarii, plus publicitatea din jurul recuperării lui Van Gogh, i-au determinat probabil pe hoți să predea pur și simplu tablourile înapoi, a explicat Brand.

„În unele cazuri, ei le ard, doar pentru a scăpa de dovezi, deoarece descoperă că nu le pot vinde. Așa că sunt foarte recunoscător că au decis să facă ceea ce trebuie. Să furi este greșit, dar dacă îl returnezi, cel puțin faci ceva bun”, a declarat el pentru AFP.

Acum, detectivul speră ca impulsul dat de recuperarea tabloului de Vincent van Gogh să ducă la recuperarea altuia – o capodoperă a lui Frans Hals intitulată „Two Laughing Boys”. În plus, Brand dorește să recupereze lucrările Muzeului Isabella Stewart Gardner din Boston, unde, în 1990, au fost furate tablouri Vermeer, Manet și Rembrandt în valoare estimată de 500 de milioane de dolari.

Autoritățile din Medemblik au oferit o recompensă de 10.000 de euro pentru returnarea în siguranță a tablourilor, dar aceasta nu a fost revendicată. Brand a declarat că nu va colecta el banii.