
Tablouri din Muzeul Mauritshuis atribuite lui Rembrandt, sub semnul întrebării
Mauritshuis Museum din Haga a anunțat că trei picturi din colecția sa despre care era crezut că au fost realizate de Rembrandt van Rijn au fost, de fapt, create în atelierul maestrului, conform unei noi cercetări prezentate într-un comunicat de presă.
Până acum, experții muzeului nu erau siguri în legătură cu autorul a două tablouri din colecția sa. Bănuiau că fie au fost realizate de maestrul din secolul al XVII-lea sau erau copii din atelierul său. Este vorba despre „Study of an Old Man” (cca. 1655 – 1660) și „Tronie’ of an Old Man” (cca. 1630).
Ele au fost restaurate și examinate. În cazul primului, interesant este că prezintă o semnătură, „Rembrandt f” [„Rembrandt fecit”, „făcut de Rembrandt”], care este „aproape sigur autentică”, spun reprezentanții muzeului. „Aceasta a fost aplicată atunci când vopseaua era încă umedă, iar scrisul de mână este cu siguranță al lui Rembrandt. Cu toate acestea, în secolul al XVII-lea, nu era neobișnuit ca un maestru să semneze lucrarea unui student (ceea ce însemna că era mai probabil să fie vândută)”.
După ce au fost efectuate lucrări de conservare a picturii, experții au ajuns la concluzia că execuția picturii nu este convingătoare. În picturile lui Rembrandt, fiecare tușă este perfectă, dar nu este cazul aici. Lucrarea pare „stângace”, ca și cum un student ar fi făcut tot posibilul să îl imite pe maestru. Ochii sunt peticiți, iar nasul nu este clar definit. În straturile inferioare, există linii groase de-a lungul bărbiei bărbatului, o corecție în procesul de pictură. Este posibil ca Rembrandt însuși să fi corectat lucrarea elevului său. Concluzie: realizat de cineva angajat de Rembrandt.
Fără concluzie definitivă
Cât privește „Tronie’ of an Old Man”, în trecut, unii l-au atribuit lui Rembrandt, pentru ca ulterior acest lucru să fie pus sub semnul întrebării. „Cercetările noastre au arătat că panoul pe care este pictat studiul de personaj (sau tronie) provine din același copac cu două despre care știm că au fost pictate de Rembrandt. Prin urmare, este foarte probabil ca acest panou să fi fost pictat în atelierul lui Rembrandt”.
O radiografie a arătat că pictorul a făcut modificări în timpul procesului de pictură. „Acest lucru nu se întâmplă de obicei la o copie. Pensula este oarecum grosolană, reflexiile roșii din ochiul bărbatului nu se văd de obicei la «adevăratele» tablouri Rembrandt, iar tușele sunt imprecise, dar există elemente care sunt de înaltă calitate, cum ar fi modul convingător în care șapca este poziționată pe capul bărbatului. Fundalul s-a dovedit a fi suprapictat cu o vopsea pe care Rembrandt nu o folosea în această perioadă timpurie. Cu toate acestea, fondul vopsit nu poate fi îndepărtat cu ajutorul tehnicilor actuale, astfel încât nu este posibil să se tragă o concluzie definitivă”.
Astfel, experții au o concluzie provizorie: lucrarea ar putea fi făcută de un student sau angajat al lui Rembrandt, sau de maestrul însuși.
Un al treilea tablou, „Portrait of Rembrandt with a Gorget” (cca. 1629), era cunoscut de un sfert de secol ca fiind o copie a unui autoportret timpuriu al lui Rembrandt, dar a fost examinat și restaurat în continuare în încercarea de a înțelege cine l-a pictat. Nu a fost găsit însă un răspuns. „Cercetările despre Rembrandt nu se termină vreodată, iar acest lucru include munca pe care o facem la Mauritshuis”.
Rezultatele cercetării sunt expuse la muzeu sub titlul „Rembrandt?”, până la 13 iulie 2025.
Credit foto: Mauritshuis Museum