Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablourile de Van Gogh apreciate de adulți sunt captivante și pentru bebeluși, potrivit unui studiu
starry night van gogh

Tablourile de Van Gogh apreciate de adulți sunt captivante și pentru bebeluși, potrivit unui studiu

Peisajele lui Van Gogh, fie că este vorba de câmpuri de grâu galben sau de un măslin noduros și contorsionat, au fascinat iubitorii de artă. Acum, cercetătorii au descoperit că picturile considerate plăcute de către adulți sunt, de asemenea, captivante pentru bebeluși.

Echipa de cercetători spune că descoperirile lor sugerează că anumite prejudecăți în ceea ce alegem să privim sunt deja prezente în copilărie și se transmit la vârsta adultă, deși experiențele de viață au, de asemenea, un impact asupra picturilor pe care ajungem să le preferăm când creștem.

„Se pare că ar putea exista o legătură între acest răspuns estetic matur la vârsta adultă și prejudecățile senzoriale timpurii la lucruri precum contrastul de luminozitate (și culoare)”, a declarat Philip McAdams, primul autor al studiului de la Universitatea din Sussex.

În Journal of Vision, McAdams și colegii săi descriu modul în care copiii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de săptămâni și adulții cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani au primit iPad-uri și li s-a prezentat o selecție de 10 peisaje ale lui Van Gogh din 40 de imagini posibile. Picturile au fost prezentate în perechi, rezultând 45 de combinații diferite pentru fiecare participant.

Sugarii, aflați în brațele unui părinte într-o cameră slab luminată de acasă, au fost înregistrați video în timp ce li se arătau perechile de picturi timp de cinci secunde la rând.

„Dacă un bebeluș se uită mai mult timp la o imagine față de cealaltă, atunci spunem că are o preferință vizuală pentru acea imagine”, a subliniat McAdams.

În mod similar, adulților li s-au arătat cele 45 de perechi de imagini, dar li s-a cerut să selecteze imaginea pe care o considerau cea mai plăcută.

Picasso, preferat în detrimentul lui Monet

Echipa a folosit date de la 25 de adulți pentru a crea un scor mediu de apreciere pentru fiecare operă de artă și a comparat acest scor cu timpul mediu de privit de la 25 de sugari.

green corn stalks van gogh

„Green corn stalks”, foto credit: vincentvangogh.org

Rezultatele au arătat că sugarii au avut tendința de a privi mai mult timp operele de artă la care participanții adulți au acordat o notă mai mare. Tabloul lui Van Gogh „Green Corn Stalks” a fost cel mai apreciat.

McAdams a declarat că rezultatele au fost o surpriză. Cercetările au sugerat că bebelușii privesc mai mult timp culorile care le plac adulților și arată o preferință pentru Picasso în detrimentul lui Monet, însă un studiu anterior nu a găsit nicio legătură între cât timp se uită bebelușii la picturi și preferințele adulților pentru aceste opere.

McAdams a spus că acest lucru s-ar putea datora faptului că cercetarea anterioară a implicat mai puține picturi decât studiul actual și a inclus o gamă largă de artiști, ceea ce ar putea face ca asocierile să fie mai dificil de identificat.

Echipa a explorat, de asemenea, ce anume din picturile lui Van Gogh a influențat copiii și adulții. Ei au descoperit că bebelușii au privit mai mult timp tablourile cu mai multe variații în ceea ce privește luminozitatea și gama de culori folosite, iar adulții le-au acordat, de asemenea, evaluări mai mari.

O explicație, a spus McAdams, ar putea fi faptul că astfel de picturi cu un contrast ridicat sunt mai ușor de văzut pentru sugari, având în vedere că vederea lor este puțin încețoșată.

„Cu cât este mai mare (contrastul), cu atât mai mult copilul poate vedea ceva și cu atât mai ușor creierul său ar putea procesa aceste informații”, a spus el.

Cu toate acestea, au existat, de asemenea, diferențe între grupurile de vârstă, sugarii privind mai mult timp picturile mai previzibile – cum ar fi cele cu întinderi de cer – iar adulții preferându-le pe cele cu zone neașteptate. De asemenea, bebelușii au privit mai mult timp imaginile cu multe curbe, dar adulții nu le-au acordat evaluări mai mari.