Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Tadeusz Kantor și arta din ambalaj, în premieră la București / galerie foto
tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

Tadeusz Kantor și arta din ambalaj, în premieră la București / galerie foto

Tadeusz Kantor, apreciat drept unul dintre cei mai importanți creatori polonezi, poate fi descoperit într-o expoziție găzduită de Muzeul Național de Artă al României, care cuprinde zeci de lucrări – asamblaje din ambalaje, picturi – și documente.

Pe lângă proiecte ale costumelor, colaje și ambalaje combinate cu abstracția, sunt expuse fotografii și instalații.

Avangardist în domeniul artelor plastice, în 1969, Kantor a ales un butoi și o cutie metalice, le-a sigilat și le-a pus titlurile „A se deschide în anul 1984”, respectiv „A se deschide în anul 1985”. Până acum, nimeni nu a făcut asta, de teama distrugerii operelor de artă, însă ele vor fi cercetate neinvaziv pentru a le dezvălui taina.

Cele două lucrări fac parte, ca multe dintre cele prezentate în premieră la București, din colecția Teresa și Andrzej Starmach. O altă bună parte din exponate vine de la Muzeul de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK).

Două dintre obiectele de interes ale lui Kantor predomină în această expoziție – umbrela, considerată în sine un ambalaj, și pânza, care, deși aparent pregătită pentru a fi pictată, e folosită ca atare, sugerând ce se poate întâmpla cu o anumită lucrare – poate deveni suport pentru umbrelă, poate fi murdărită de un porumbel ori arsă.

Artist vizual, scenograf, regizor și actor, Tadeusz Kantor a trăit în perioada 1915 – 1990.

Spectacolele lui au fost prezentate în Cracovia, orașul în care a trăit, dar și la Paris, Milano, Florența, Nurnberg și Toulouse. În prima jumătate a anilor ’40, erau jucate în Teatrul Independent clandestin, iar începând cu 1955, teatrul lui a funcționat cu denumirea Cricot 2. Expoziția cuprinde imagini, inclusiv video, din timpul repetițiilor, spectacolelor și al unor întruniri din anii ’80, dar și afișe care anunțau diverse evenimente.

Evenimente conexe

Tadeusz Kantor – Artist oriunde și oricând”, parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024 – 2025, este curatoriată de dr. Maria Anna Potocka, directoarea Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia.
Expoziția este deschisă la MNAR până la 9 martie 2025.

În luna februarie a anului 2025, în spațiul expoziției va fi deschisă instalația artistică „Spațiul personal”, având ca fundal fotografiile costumelor pentru teatru ale lui Kantor sub forma unor diapozitive proiectate. „Spațiul personal” va deveni un loc al întâlnirilor și atelierelor susținute pe parcursul câtorva zile de Justyna Droń, pedagog teatral și creatoarea programului educativ al Centrului Cricoteka. Participanții vor avea posibilitatea să relaționeze individual cu costumele lui Tadeusz Kantor, să vopsească țesături, să realizeze colaje, să aplice însemne și să imprime desene.
În plus, sunt organizate proiecții ale spectacolelor cult realizate de Kantor, de la „Clasa moartă” (1976) până la „Astăzi e ziua mea” (1991). Proiecțiile vor avea loc la MNAR în 25 octombrie, 22 noiembrie, 13 decembrie, 17 ianuarie și 21 februarie.

Credit foto: curatorial.ro

proiecte costume teatrale, 1940 1943, compozitie 1958, tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

proiecte costume teatrale, 1940-1943; Compozitie, 1958, tehnică mixtă, curatorial.ro

portretul pictorului b, 1946, tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

Portretul pictorului B., 1946, curatorial.ro

le portrait embaile, 1978, tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

Le portrait embaile, 1978, curatorial.ro

emballage xx, 1965, tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

Emballage XX, 1965, curatorial.ro

tadeusz kantor, 1, mnar, curatorial.ro

Asamblaje 1966 – 1970, curatorial.ro

multipart 9 10 și 10 10, umbrela domnului l, tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

Multipart 9/10 și Multipart 10/10; Umbrela domnului L., curatorial.ro

a se deschide... tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

A se deschide…, curatorial.ro

fotografii tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

fotografii, curatorial.ro

instalație spectacol tadeusz kantor, mnar, curatorial.ro

instalație spectacol „Clasa moartă”, curatorial.ro