Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Tapiserii realizate de Gazdáné Olosz Ella, la MNȚR
gazdane olosz ella 2024 expo mntr

Tapiserii realizate de Gazdáné Olosz Ella, la MNȚR

Tapiserii realizate de Gazdáné Olosz Ella sunt expuse în Sala Noua Galerie de la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) începând cu 15 octombrie, sub titlul „Interpretarea liniștii”.

Curatorul expoziției este József Gazda, critic de artă.

Gazdáné Olosz Ella (Teliu, 1937 – Covasna, 1993) a absolvit Institutul de Artă Plastică „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția textilă, specializând-se în arta țesutului covoarelor. Fiind pasionată de studiul tradiției artei populare din Ardeal, deosebit de bogată în acest domeniu, s-a străduit să dea expresie plastică în lucrările ei contradicțiilor specifice veacului, frământărilor, angoaselor, existenței chinuite a omului, întregului univers material și spiritual al vieții populare. În creația sa, toate acestea sunt reflectate prin abstractizare, fără a recurge la figurativ, lucrările de debut semnalând aspirația artistei spre o sinteză a tradiției.

Și-a început activitatea ca profesoară de desen la Aiud, continuându-și cariera didactică la Liceul din Covasna, concomitent cu anii de afirmare treptată în domeniul artei profesioniste. O evoluție spectaculoasă a acestea s-a petrecut în anii ’70, ca urmare a călătoriilor de studii făcute la Viena, München, Paris, Londra, Madrid, Florența, Roma și Milano, prilej cu care a cunoscut și pătruns valorile artei universale. Vizitând galeriile acestor orașe, Bienalele de la Veneția, Documenta de la Kassel și Festivalurile Picturii de la Cagnes sur Mer a luat contact cu cele mai importante tendințe și direcții artistice. În constituirea universului ei expresiv au jucat un rol deosebit călătoriile în Grecia, Egipt, Turcia, la Buchara, Samarkand, în Siria, Irak, Iran, Pakistan și Afganistan, unde a studiat rădăcinile artei covoarelor orientale, străvechea tehnica a țesutului acestora. În Afganistan a învățat tehnica arhaică a ikatului, pe care a și aplicat-o personal în anii ’80, în experimentele ei de tapiserie modernă, izbutind sinteza desăvârșită a tehnicii arhaice și a celei moderne.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie până în 10 noiembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.