Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Târgul RAD 2025 – Lucrări și instalații de artă contemporană, dezbateri și tururi / galerie foto
rad art fair 2025, curatorial

Târgul RAD 2025 – Lucrări și instalații de artă contemporană, dezbateri și tururi / galerie foto

Cea de-a treia ediție a RAD Art Fair debutează în 22 mai, la CARO București, și, timp de patru zile, publicul poate vedea oferta a 28 de galerii din țară și străinătate, cu mai mult de 120 de artiști. Sunt expuse lucrări și instalații de artă contemporană, lucrări de design, ediții limitate și publicații de artă, au loc dezbateri despre scena de artă, un simpozion curatorial, tururi ghidate și evenimente colaterale.

În plus, RAD Sculpture Park va fi deschis până în 25 mai. Târgul este deschis zilnic, între orele 12:00 și 20:00. Programul complet este disponibil pe radartfair.com.

„Evenimentul este un punct de convergență pentru artiști, curatori, colecționari, instituții, spații independente și publicul general. Născut din inițiativa unora dintre cele mai importante galerii din țară, RAD oferă un cadru profesionist, transparent și deschis pentru prezentarea artei contemporane, în toată diversitatea și complexitatea ei. Mai mult decât o platformă de expunere, RAD funcționează ca un catalizator pentru colaborări, dialoguri interdisciplinare și se adresează unei audiențe mult mai largi – una regională și internațională”, spun co-directoarele RAD, Catinca Tăbăcaru și Daniela Pălimariu.

RAD Art Fair oferă o platformă completă pentru pasionații de artă, colecționari și publicul larg și creează un context profesionist și accesibil pentru descoperirea și achiziția de artă contemporană. Calitatea selecției, diversitatea formelor de exprimare artistică și rigoarea curatorială transformă târgul într-un spațiu relevant de prospecțiune și investiție culturală.

Highlights

La târg participă 28 galerii de artă din România, Austria, Belgia, Germania și Polonia ce expun lucrările a peste 120 de artiști

RAD Talks – discuții și dezbateri despre scena artistică actuală

Un simpozion curatorial cu 30 de participanți internaționali

RAD Sculpture Park cu 100+ sculpturi expuse pe 5000 m² în grădina CARO

Expoziție de collectible design & ediții de artă în serie limitată

Tururi ghidate, ateliere, parties și evenimente colaterale în tot orașul

RAD Art Fair își propune să formeze un nou public pentru arta contemporană, în special în rândul tinerilor. În acest spirit, accesul va fi gratuit în 23 mai pentru toți elevii și studenții care prezintă o adeverință sau un carnet vizat pe anul în curs.

Premii RAD Art Fair 2025

RAD Art Fair a integrat, de la prima ediție, un sistem de premii menit să susțină direct artiștii și galeriile participante, extinzând impactul târgului dincolo de cele patru zile de desfășurare. În 2025, mai mulți parteneri oferă premii de achiziție, lucrările intrând în colecții permanente, oferind artiștilor vizibilitate, validare profesională și susținere concretă în parcursul lor artistic.

Simpozion curatorial cu participare internațională

La RAD Art Fair 2025 participă 31 de curatori și profesioniști din domeniul artei contemporane din 18 țări. Ei vor lua parte, în această perioadă, la un program intensiv ce include discuții aprofundate, vizite ghidate la principalele colecții de artă, galerii, instituții culturale și ateliere de artist din București, precum și la activități dedicate din cadrul programului RAD Art Fair. Orientat în jurul metaforei nodului, ca punct de întâlnire, tensiune și co-creare, ediția din acest an a simpozionului curatorial RAD propune o reflecție asupra rolului curatorului în navigarea provocărilor geopolitice, sociale și de mediu actuale.

RAD Design – Dormant Dialogues

RAD Design revine ca pilon esențial al RAD Art Fair, explorând zona dinamică dintre artă și funcționalitate. Expoziția din acest an, „Dormant Dialogues”, curatoriată de Anda Zota și Elena Viziteu (AÉ02 architects), prezintă zece obiecte de design contemporan care capătă viață prin utilizare și asumare. Fiecare piesă conține un potențial latent – transformându-se prin atingere, dezvăluind elemente ascunse și evoluând prin interacțiune personală. Expoziția invită publicul să reflecteze asupra relațiilor tăcute pe care le avem cu obiectele care ne înconjoară.

Raport despre piața de artă contemporană din România

RAD Art Fair a lansat, în colaborare cu Deloitte România, primul raport dedicat pieței de artă contemporană din România – Romanian Art Market Report 2025.

Acesta marchează o etapă importantă în dezvoltarea ecosistemului artistic local, oferind o analiză clară a evoluției pieței, a implicării colecționarilor și a dinamicilor actuale. Raportul răspunde unei nevoi reale de transparență și structură și consolidează misiunea RAD de a acționa nu doar ca târg de artă, ci ca platformă strategică pentru viitorul scenei culturale din România.

Secțiuni RAD

RAD Art Fair 2025 introduce secțiunea Platform, un program special destinat galeriilor emergente și inițiativelor curatoriale tinere, susținute prin mentorat profesional.

Secțiunea Galleries include: 418 Gallery (Cetate & München), Biju (Cluj), Espace Intermédiaire (Bruxelles), G15 Design (București), Gaep (București), Galeria Posibilă (București), H’art (București), Ivan (București), Jecza (Timișoara), Laborna (București), Plan B (Berlin & Cluj), Gregor Podnar (Viena), Anca Poterașu (București), Dawid Radziszewski (Varșovia & Viena), Relicvar (Cluj), Sabot (Cluj), /Sac (București), Sandwich (București), Sector 1 (București), Suprainfinit (București), Catinca Tabacaru (București & Harare), Zina (Cluj).

Secțiunea Platform: Atelier 35 (București), Cazul101 (București), Gloriae (Craiova), Himera (Timișoara), Lutnița (Chișinău), Pharmakon (București).

Despre RAD

Platforma RAD – Romanian Art Dealers – a fost inițiată în 2023 de nouă din cele mai importante galerii de artă contemporană din țară și este coordonată de co-directoarele Catinca Tabacaru, galeristă, și Daniela Pălimariu, artistă. Proiectul reprezintă o nouă generație de galeriști, colecționari și curatori dedicați susținerii și promovării scenei naționale de artă contemporană.

Co-fondatorii RAD sunt Robert Băjenaru, Matei Câlția, Andrei Jecza, Alexandru Niculescu, Daniela Pălimariu, Mihai Pop, Alex Radu, Andreea Stănculeanu, Catinca Tabacaru, Suzana Vasilescu.

galeria posibila, rad art fair 2025, curatorial

Stand Galeria Posibilă, curatorial

sabot, rad art fair 2025, curatorial

Stand galeria Sabot, curatorial

gregor podnar, rad art fair 2025, curatorial

Stand Galeria Gregor Podnar, curatorial

hart, rad art fair 2025, curatorial

Stand galeria H’Art, curatorial

gaep, rad art fair 2025, curatorial

Stand galeria Gaep, curatorial

gloriae, rad art fair 2025, curatorial

Stand galeria Gloriae, curatorial

himera, rad art fair 2025, curatorial

Stand galeria Himera, curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.