Tate Britain va inaugura, în mai, noua versiune a galeriilor sale
Tate Britain va inaugura pe 23 mai o versiune complet nouă a expoziției colecției sale ce va putea fi vizitată gratuit. Va fi pentru prima dată în zece ani când colecția națională de artă britanică este prezentată într-un format nou. Vizitatorii vor descoperi mai mult de 800 de lucrări realizate de peste 350 de artiști, inclusiv artiști populari și descoperiri recente, alături de comenzi noi.
„Când noile noastre expoziții se vor deschide la 23 mai, vizitatorii Tate Britain vor putea explora 500 de ani de schimbări revoluționare în artă, cultură și societate, care vor culmina cu noi lucrări ale unora dintre cei mai interesanți artiști contemporani britanici. Vom sărbători cele mai bune opere de artă britanică și vom arăta cum ne vorbește, ne provoacă și ne inspiră”, a transmis Alex Farquharson, director al Tate Britain.
Cele mai emblematice lucrări din cea mai mare colecție de artă britanică din lume vor putea fi admirate gratuit, de la „Ofelia” lui John Everett Millais și „Pictorul și cățelușul său”, de William Hogarth, la „A Bigger Splash”, de David Hockney, „Pelagos”, de Barbara Hepworth, și „No Woman, No Cry”, de Chris Ofili.
Vor fi prezentate o expoziție de peste 100 de lucrări ale lui JMW Turner, care acoperă întreaga lui carieră, și săli dedicate unor figuri cheie din istoria artei, precum William Blake, John Constable, prerafaeliții și Henry Moore, și o serie de expoziții personale care se schimbă în mod regulat și care explorează alți artiști revoluționari, printre care Annie Swynnerton, Richard Hamilton, Aubrey Williams și Zineb Sedira.
Artistele, mai bine reprezentate
Relansarea va reflecta transformarea continuă a colecției Tate, expunând peste 200 de lucrări care au fost achiziționate în mileniul actual. Printre acestea se numără 70 de lucrări care au intrat în colecție numai în ultimii 5 ani, de la mari portrete Tudor și scene de luptă georgiene, la picturi și sculpturi moderne de Derek Jarman, Gluck, Takis, Kim Lim și Donald Locke. Vizitatorii vor găsi și lucrări ale unei noi generații de tineri artiști care se alătură pentru prima dată colecției naționale, cum ar fi o pânză caleidoscopică de Rachel Jones (n. 1991) și fotografii care surprind viața britanică din secolul XXI realizate de Rene Matic (n. 1997).
Artistele vor fi mai bine reprezentate ca niciodată. Jumătate dintre artiștii contemporani expuși vor fi femei, de la Bridget Riley și Tracy Emin la Kudzanai-Violet Hwami și Lydia Ourahmane. Angajamentul de lungă durată al Tate de a-și diversifica colecția înseamnă că galeria poate prezenta și mari artiste din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea și al XIX-lea, inclusiv multe care nu au mai fost expuse la Tate până acum. Printre acestea se numără un portret în mărime naturală din 1650-1655 de Joan Carlile, considerată a fi prima femeie din Marea Britanie care a lucrat ca pictor profesionist în ulei (achiziționat în 2016), o selecție de acuarele de Emily Sargent realizate în timpul călătoriilor sale în Africa de Nord (achiziționată în 2021) și pictura de atmosferă „A Fisher Girl’s Light” (1899), de Marianne Stokes (achiziționată în 2022).
Echipa de instalații artistice de la Tate se pregătește în prezent să pună în scenă o serie de lucrări complexe de mari dimensiuni realizate din materiale neobișnuite, de la cele opt tone de orez și două mii de flori care alcătuiesc „Neon Rice Field” a lui Vong Phaophanit, respectiv „Preserve «beauty»” a Anyei Gallaccio, până la sculpturile din sticlă și oțel încrustate cu lumini UV din spectaculoasa „Transmission” a lui Hamad Butt, care va fi expusă pentru prima dată la Tate.
Pentru a sărbători deschiderea noilor expoziții, artiștii contemporani vor crea și instala lucrări și dincolo de spațiile galeriei, inclusiv două sculpturi din beton ce pot fi escaladate ale lui Sarah Lucas, pe peluza din față, și o pictură pe tavan specifică locului realizată de France-Lise McGurn, în Djanogly Café.
Fotografie principală: „Newton”, de William Blake (c) Tate Britain