Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Tate Modern și National Gallery of Victoria, între primele instituții internaționale care cumpără lucrări din colecția Souls Grown Deep
martha p, foto stephen pitkin

Tate Modern și National Gallery of Victoria, între primele instituții internaționale care cumpără lucrări din colecția Souls Grown Deep

Tate Modern din Londra, National Gallery of Victoria din Melbourne, Pinault Collection din Paris și Veneția sunt primele instituții internaționale care cumpără lucrări ce aparțin Souls Grown Deep Collection, create de artiști de culoare din sudul SUA.

Souls Grown Deep Foundation deține cea mai mare colecție de lucrări de artă create de artiști afro-americani din sudul Statelor Unite. Este vorba despre aproximativ 1.000 de lucrări semnate de mai mult de 160 de artiști.

Prin programul de transfer al colecției fundației, ce are ca scop oferirea celei mai mari părți a colecției permanente către muzee importante de artă, au fost deja plasate mai mult de 500 în peste 30 de muzee din SUA.

„Este esențial ca artiștii de culoare din Sudul American să obțină recunoașterea meritată pentru contribuțiile lor nu doar la cultura americană și istoria artei, ci și în general. Aceste achiziții semnalează un pas important în acest proces întârziat”, a transmis într-un comunicat Raina Lampkins-Fielder, curator al Souls Grow Deep.

Cuverturi și sculpturi de la începutul secolului 20

Tate Modern va cumpăra patru cuverturi create de Mary Lee Bendolph, Aolar Mosely, Louella Pettway, și Annie Mae Young – toate din Gee’s Bend, o comunitate retrasă din Alabama cunoscută pentru realizarea de cuverturi din resturi de material, de la începutul secolului 20 până în prezent. Muzeul plănuiește să le includă în colecția sa de artă americană de secol 20.

National Gallery of Victoria este în proces de a cumpăra „Housetop”, o cuvertură din anii 1930 creată de de Martha Pettway, care a folosit pătrate concentrice în diferite feluri.

Pinault Collection a cumpărat cinci sculpturi de James “Son Ford” Thomas, care crea mici sculpturi – de regulă, capete – influențat de viața lui din Sudul rural. Lucrările erau împrumutate pentru expoziția de grup „Untitled 2020: Three perspectives on the art of the present” (2020), înainte de a fi achiziționate.

Foto: Martha Pettway, „Housetop”. Credit: Stephen Pitkin