Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Taurul în „Guernica” lui Picasso, simbolism complex
guernica, pablo picasso, museo reina sofia

Taurul în „Guernica” lui Picasso, simbolism complex

Pablo Picasso este unul dintre cele mai cunoscute nume din istoria artei. El a influențat scena artistică din întreaga lume în secolul al XX-lea, iar stilul și influența sa continuă și astăzi.

La 23 aprilie 1937, forțele aeriene naziste au efectuat un bombardament aerian asupra orașului spaniol Guernica, la cererea facțiunii naționaliste spaniole. Atacul a provocat numeroase controverse deoarece a fost un atac militar asupra unui oraș civil. Numărul exact al persoanelor ucise rămâne controversat, dar se știe că câteva sute au murit într-un act fără precedent de crimă de război.

Incidentul a șocat și a inspirat mai mulți artiști la acea vreme.

Picasso a fost însărcinat de Republica spaniolă să creeze un tablou ca răspuns la incident. „Guernica” descrie ororile războiului și imensele tragedii provocate unor vieți nevinovate.

Pictată în alb și negru, cu unele accente de albastru, lucrarea este dură, în perechi și atenuată. Se simte ca și cum Picasso ar renunța la paleta de culori într-un efort de a demonstra tristețea și lipsa de umanitate a scenei. Albul și negrul simbolizează, de asemenea, tiparul de ziar și sugerează că Picasso relatează despre un eveniment istoric important.

Printre marea de oameni strămutați, imaginea taurului distorsionat se profilează mare, plutind deasupra mării de trupuri torturate.

Picasso a fost citat cândva spunând: „Dacă toate drumurile pe care le-am parcurs ar fi marcate pe o hartă și unite cu o linie, aceasta ar putea reprezenta un minotaur”. Cu siguranță, magnificul minotaur a fost una dintre cele mai persistente obsesii ale lui Picasso, la fel ca și vărul său mai puțin fantezist, taurul. Taurul și toreadorul sunt imagini repetate în opera lui Picasso, părând să vorbească despre rădăcinile sale spaniole.

Prima imagine a unui taur apare de fapt în lucrările lui Picasso de pe vremea când acesta avea doar șapte ani, începând să învețe arta studierii formelor cu ajutorul instrucțiunilor atente ale tatălui său. De asemenea, se știe că Picasso a păstrat în atelierul său o mască mare de răchită reprezentând un taur.

Putere

Taurul este o figură cu un simbolism complex. În același timp masculin, puternic și robust – o figură a furiei și agresivității, dar de prea multe ori și victimă, ucis într-o demonstrație de forță, predat într-un act ritual sau îmblânzit și redus în putere de viclenia superioară a omului.

În mod tradițional, se consideră că taurul simbolizează rezistența, fertilitatea și munca grea. Este puternic și robust. Mai presus de toate, este un simbol complex și fragil al puterii.

Autoportret?

Unii critici au speculat că Picasso a simțit multe paralele personale cu taurul, încorporându-l în lucrările sale ca o formă simbolică de autoportret. Că el însuși plutește deasupra carnagiului, fiind martor la ororile de dedesubt. Alții au susținut că este evocată o formă de energie masculină. Că ororile războiului sunt trecute cu vederea de ferocitatea furiei masculine. Alții încă au subliniat că taurul este simbolul Spaniei, al durerii și confuziei războiului civil și al valorilor spaniole în derivă și distorsionate deasupra haosului.

Picasso însuși a refuzat să răspundă speculațiilor și întrebărilor legate de simbolismul taurului și al partenerului său pictural, un cal pe moarte. „Acestea sunt animale. Animale masacrate. Asta e tot în ceea ce mă privește…”

Odată finalizată, lucrarea a făcut obiectul unui turneu internațional în încercarea de a educa oamenii cu privire la Războiul civil spaniol. Lucrarea a avut un impact și a atras atenția asupra ororilor conflictului și a tragediei bombardării civililor. Pictura sfidează ideea de război ca act eroic și curajos, amintindu-ne de realitatea morții, a diviziunii și a pierderilor individuale – în acest caz trecute cu vederea de o figură impunătoare, greu de identificat și de localizat.

Taurul din „Guernica” evocă puterea în același timp în care evocă pierderea și tragedia. Amintește de masculin, de virilitatea pierdută și de puterea cucerită. Taurul este mult mai mult decât un animal măcelărit, dar Picasso lasă privitorul să tragă propriile concluzii în această privință.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.