Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Tehnica quilling – Ce este și modele. Ghid pentru începători
quilling general

Tehnica quilling – Ce este și modele. Ghid pentru începători

Tehnica Quilling este un mijloc de exprimare creativă și o demonstrație de îndemânare care dovedesc că hârtia, folosită cu precădere la scris și imprimat, poate avea întrebuințări inedite. De la primele încercări de răsucire prin care se deprind mișcările corecte și până la adevărata măiestrie, prin care privitorul să nu-și dea seama ce material a fost folosit în realizarea obiectului decorativ, este însă o cale a cărei lungime și dificultate depind de câtă pasiune se investește în activitate.

Dacă te atrage tehnica, află din acest articol care sunt instrumentele de bază și cum poți obține rapid rezultate satisfăcătoare în creațiile tale pornind de la câteva modele simple de lucru.

Ce este Quilling-ul?

Quilling-ul este arta de a rula și modela benzi înguste de hârtie, apoi de a le aranja pentru a crea structuri și forme mai complicate. Această modalitate de exprimare artistică are o tradiție de secole și este cunoscută pentru creațiile delicate și detaliate. Quilling poate fi folosit pentru a realiza o gamă largă de articole, de la piese decorative la bijuterii și felicitări.

Procesul implică rularea benzilor de hârtie și apoi modelarea lor în diverse desene, cum ar fi flori, animale și modele geometrice. Quilling-ul este un meșteșug versatil și accesibil, care poate fi practicat de persoane de toate vârstele și nivelurile de calificare. Fie că ești începător sau experimentat, quilling-ul oferă posibilități nelimitate în materie de creativitate și autoexprimare.

Istoria Quilling-ului

Sunt ipoteze conform cărora originile quilling-ului pot fi urmărite până la China antică, acolo unde a apărut hârtia în forma modernă de coli, așa cum o cunoaștem azi. Alți istorici spun că este legată de Egiptul antic.

Tradiția răsucirii hârtiei în scop decorativ se pierde în negura vremurilor, însă avem dovezi palpabile ale rezultatelor ei începând cu perioada Renașterii, când cărțile de cult erau decorate de călugării din mânăstirile din Anglia, Franța și Italia, cu modele rafinate, filigranate, care imitau lucrătura fină în metal a coperților și marginilor filelor exemplarelor prețioase și scumpe.

În perioada victoriană, doamnele din înalta societate britanică obișnuiau să decoreze serviciile de ceai în această tehnică. Era o îndeletnicire pe care tinerele și-o însușeau din internatele de fete, în care erau învățate modele, de la simplu la complex. După colonizarea intensivă a Americii, quilling-ul s-a răspândit și în Lumea Nouă.

O revitalizare a tehnicii s-a produs după 1970. Ea este astăzi un hobby sau o pasiune accesibilă și plină de satisfacții, cu ajutorul căreia se pot realiza o mulțime de obiecte decorative și se pot înfrumuseța obiecte utile.

materiale pentru quilling

Materiale pentru quilling

Materiale necesare pentru quilling

Aminteam mai sus de una dintre trăsăturile quilling-ului ca pasiune și îndeletnicire și anume accesibilitatea. Fie că îți confecționezi chiar tu materialul de lucru și instrumente improvizate, fie că achiziționezi un kit sau produse specializate de la papetărie sau magazinele de hobby & craft, costurile implicate sunt mici. Iată ce nu trebuie să îți lipsească din dotare dacă vrei să realizezi creații prin metoda quilling:

  • Set hârtie de quilling de diferite culori și lățime de 3 mm sau de 5 mm. Pachetele conțin fâșii de hârtie specială pentru tehnica quilling, disponibilă în diverse culori și lățimi, ideală pentru crearea de modele detaliate și forme decorative.
  • Unealtă de quilling cu fante de prindere a hârtiei. Este un instrument folosit pentru a răsuci hârtia și a crea forme spiralate, ușurând procesul de manipulare precisă a benzilor de hârtie.
  • Adeziv: aracet sau lipici lichid transparent. Adezivul este un material esențial pentru fixarea formelor din hârtie de quilling între ele și pe suport, oferind o aderență puternică și transparență la uscare.
  • Unealta cu ac pentru perforat sau scobitori este un dispozitiv util pentru ajustarea și manipularea fină a elementelor mici din hârtie sau pentru a adăuga detalii suplimentare proiectului.
  • Pieptene de quilling, instrument indispensabil pentru frunze și petale.
  • Șabloane în formă de cercuri de diverse dimensiuni. Acestea sunt ghidaje circulare care ajută la crearea de spirale și cercuri perfecte, oferind uniformitate și precizie în modelele de quilling.

5 modele de quilling pentru începători

Tehnica quilling poate fi foarte distractivă odată ce ai prins mișcările esențiale. Sunt câteva modele simple cu care poți începe să construiești treptat creații rafinate și din ce în ce mai complexe.

Bobina sau cercul

Este cel mai simplu model, piesă de bază de la care poți porni pentru a dezvolta și alte forme. Ia o bandă de hârtie de quilling și unealta cu fante de prindere. Pune hârtia în ac, apoi ruleaz-o. Capătul se lipește cu puțin adeziv și bobina este gata de folosit în orice design.

quilling coil

Picătura

O altă formă simplă este cea de lacrimă sau de picătură. Pentru a o realiza, trebuie doar să prinzi cu atenție pe o parte spirala liberă și ai forma dorită, pe care o poți integra ca petale de flori, frunze sau alte elemente.

Diamantul

O altă formă de bază este diamantul. Pentru a face acest lucru vei ciupi cu atenție ambele capete ale unei bobine libere (nelipite) și este gata. Cu ajutorul ei poți realiza pătrate, triunghiuri, semicercuri și multe alte forme.

quilling diamond

Inima

Pentru acest obiect simbolic ai nevoie de două fâșii de hârtie quilling pentru două lacrimi de aceeași mărime. Acestea se lipesc cu adeziv.

quilling heart

Floarea

Cu ajutorul un pieptene de quilling poți realiza multe lucruri fără ajutorul acului. Ia o bandă de hârtie quilling, fă o buclă mică în ea și lipește-o cu adeziv. Așaz-o pe pieptene și fă bucle în formă de petale. După ce ai obținut cinci bucăți, scoate-le din pieptene și lipește-le între ele.

quilling flower

Concluzii

Quilling-ul este o tehnică accesibilă și incitantă prin care poți transforma benzi simple de hârtie în opere de artă detaliate și impresionante. De la formele de bază pe care le înveți la început, cum ar fi cercurile, lacrimile sau frunzele, poți progresa rapid către creații mai complexe, dând viață unor tablouri, felicitări, rame foto sau chiar bijuterii. Explorează-ți creativitatea cu posibilitățile nelimitate pe care ți le oferă quilling-ul!