Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tezaur folcloric din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, expus temporar la Art Safari
muzeul national al Țăranului român, exponate

Tezaur folcloric din colecția Muzeului Național al Țăranului Român, expus temporar la Art Safari

Un costum vechi de 100 de ani va fi expus pentru prima dată publicului la Art Safari, în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie, când mai multe piese valoroase de port tradițional împrumutate de Muzeul Național al Țăranului Român vor putea fi admirate în cel mai nou spațiu inaugurat la Palatul Dacia-România, un infinity room pentru o experiență de vizitare imersivă.

„Folclorul și portul românesc tradițional au fost și continuă să fie surse de inspirație pentru design-ul zilelor noastre. Acest patrimoniu valoros va fi pus în lumină la Art Safari într-un cadru super contemporan: într-o cameră de tip infinity room, amenajată special pentru această expoziție. Pentru o experiență specială, vă invităm să scoateți și telefoanele, pentru a crea propriile opere de artă”, a transmis Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de la Veneția.

De cealaltă parte, Virgil Nițulescu, managerul muzeului, a spus: „Parteneriatul exprimat prin această microexpoziție, cu prilejul Zilei Naționale a României, este doar un simbol al dorinței Muzeului Național al Țăranului Român de a sprijini promotorii privați ai patrimoniului cultural al României, precum și inițiativele țării noastre de a pune în valoare moștenirea culturală materială și imaterială a națiunii române, cel mai recent, prin promovarea cămășii cu altiță din România și Republica Moldova la UNESCO”.

Stilul introdus de regina Maria, adoptat de doamnele din înalta societate

Piesa de rezistență a expoziției temporare organizate de MNȚR la Art Safari este un costum Regina Maria, ce datează din primul sfert de secol XX, compus din cămașă, poale, peșteman, șorț, maramă și brâu din bumbac, mătase, lână, cu fir metalic auriu și argintiu.

Costumul a fost confecționat, într-un atelier țărănesc, de văduvele și orfanele de război din Războaiele Balcanice, Războiul de Independență și Primul Război Mondial. Acestea au fost cooptate de doamnele din înalta societate în asociații de întrajutorare de tipul Concordia, Furnica și Doamnele Române. Spre deosebire de piesele tradiționale care erau realizate din pânză de casă, acestea erau confecționate dintr-o pânză subțire de bumbac.

Moda a fost introdusă de regina Elisabeta, ulterior fiind popularizată de regina Maria pentru susținerea ideii de identitate națională prin costum. Doamnele din înalta societate au copiat acest stil și, la finalul perioadei interbelice, chiar costumele din zonele ce au fost luate drept model în realizarea acestor piese au ajuns să adopte materialele, tehnicile și noile tipologii ornamentale.

Piese excepționale de secol XIX și XX

Parte din expunerea temporară a MNȚR la Art Safari este o vestă de tip otoman din secolul XX (probabil primul deceniu), realizată în atelierele orășenești de manufactură. Piesele de tip otoman sunt introduse în port la mijlocul anilor 1800, datorită exotismului acestora și moștenirii fanariote.

O altă piesă specială este o cunună de fată din Arad, datată secolul XX, care era purtată de fete în momentul în care ieșeau la horă până la căsătorie. Podoabele aveau un rol mai ales în a transmite comunității statutul social al fetei și puterea familiei fetei și capacitatea de a oferi o dotă mare la nuntă.

Completează expoziția șorțurile din Banatul de câmpie, din secolul XIX, piese excepționale din punct de vedere al materialelor și tehnicilor, dar și tipologiei ornamentale (un decor geometric bogat, realizat prin alesături cu mâna). O caracteristică a acestor piese este folosirea pentru alesătură a firului metalic auriu și argintiu care dă o strălucire deosebită. Firul metalic era adus fie de la Viena, Franța sau Italia, prin negustorii ambulanți, fiind identic cu cel folosit la realizarea ornamentelor pe uniformele de paradă.

Oprege din Banatul de Câmpie, veste din aba bărbătești din secolul XIX – piese de o reală valoare artistică, parte a costumului bărbătesc de sărbătoare din zona Banatului de câmpie, sunt alte piese expuse temporar în centrul Capitalei până pe 4 decembrie.

Cea de-a zecea ediție Art Safari va putea fi vizitată până pe 11 decembrie.

Program de vizitare

Art Safari deschis în Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, poate fi vizitat de joi până duminică (12:00-21:00), până pe 11 decembrie. În fiecare vineri și sâmbătă sunt organizate Night Tours, între orele 22:00 și 01:00, care cuprind ghidaj în expoziții și muzică live.

Muzeul Național al Țăranului Român, aflat pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, poate fi vizitat de marți pânăă duminică (10:00-18:00).

Biletele pot fi achiziționate de pe tickets.artsafari.ro, dar și la intrare.