Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „The Anatomy of Ambiguity”, duo show Ada Muntean – Mathias Bar
anatomy of ambiguity expozitie

„The Anatomy of Ambiguity”, duo show Ada Muntean – Mathias Bar

Artiștii Ada Muntean și Mathias Bar expun la Biju Gallery din Cluj-Napoca, în perioada 21 iunie – 15 iulie. „The Anatomy of Ambiguity” reprezintă un proiect expozițional de tip duo show ce descrie, prin demersurile artistice prezentate, un ambient atent construit, marcat de intimitate, a cărui fir roșu trasează o configurație de stări unde ambiguitatea devine un instrument expresiv.

Proiectul încorporează vizual decupaje de realități probabile ce cuprind fragmente figurative aparținând imaginarului specific celor doi artiști. „The Anatomy of Ambiguity” reprezintă ultima parte dintr-o trilogie, primele două expoziții din această serie intitulându-se „Anatomy of a Knock-out” (2021) și „Anatomy of a Tragedy” (2022). Elementele figurative prezente în lucrări: de tip organic, vegetal sau anatomic devin simbolice pentru sugerarea ciclicității vieții, prezentând mici fragmente prețioase de efemer. Procesul repetitiv ce simbolizează nașterea, dezvoltarea, maturitatea și moartea, ilustrează circuitul natural existențial. Corporalitatea structurilor vegetale sau a trupului uman propriu-zis – este explorată în compoziții experimentale realizate în diverse tehnici: ulei pe pânză, tempera pe placaj de lemn, cărbune pe pânză, desen pe placaj de lemn.

În viziunea Adei Muntean, corpurile umane descriu o realitate cunoscută fără a o delimita cu certitudine, materializând o confesiune a unei istorii personale. Astfel, compozițiile ei urmăresc o dematerializare a trupului. În lucrările lui Mathias Bar, substanța picturală configurează detalii corporale ce evocă tragicul într-o manieră subtilă și subversivă. În cadrul expoziției The Anatomy of Ambiguity, există trimiteri vizuale către elemente vegetale, însă aspectul formal al proiectului nu gravitează înspre o perspectivă ecologistă, ci mai degrabă către o interpretare subiectivă și particulară a unor etape existențiale foarte personale. Compozițiile devin niște puncte de pornire în imaginarea unor direcții plastice individuale, dar care converg într-un ambient menit să închege o atmosferă ce invită la cunoaștere, interpretare și chestionare a unor realități ce devin progresiv tot mai bizare.

„The Anatomy of Ambiguity” devine astfel o sinteză a transformărilor prin care demersurile celor doi artiști au trecut de-a lungul ultimilor ani, marcând un proces ciclic de dizolvare și  închegare a unor maniere de lucru. Expoziția se conturează ca un experiment ce reunește mai multe medii vizuale, explorând corporalitatea prin filtrul a două universuri plastice distincte.