Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
The Baltimore Museum of Art a inaugurat un centru de cercetare Matisse

The Baltimore Museum of Art a inaugurat un centru de cercetare Matisse

“Ruth R. Marder Center for Matisse Studies”, care a fost creat cu o investiţie de 5 milioane de dolari, include un spaţiu expoziţional, o bibliotecă şi o sală de studiu, arată Smithsonian Magazine.

The Baltimore Museum of Art (BMA) deţine aproximativ 1.200 de lucrări de Henri Matisse – picturi, sculpturi şi desene. De altfel, expoziţia curentă, “A Modern Influence: Henri Matisse, Etta Cone and Baltimore”, explică, într-o măsură, cum a ajuns BMA să fie un loc dedicat artistului.

Etta Cone, menţionată în titlul expoziţiei, a făcut parte dintr-o familie înstărită din Baltimore. În 1906, ea şi sora sa, Claribel, au călătorit în Franţa, unde au fost fermecate de lucrările lui Matisse şi ale prietenilor săi fauvişti.

Noua directoare a centrului de cercetare şi curator al muzeului, Katy Rothkopf, a spus că speră că proiectul va atrage cercetători din alte instituţii.

Când criticii considerau că fauviştii sunt rudimentari, surorile Etta şi Claribel cumpărau lucrări de Matisse

După moartea lui Claribel, în 1929, Etta s-a concentrat pe colecţia de artă pe care ele două au creat-o.

Matisse a vizitat-o pe Etta în 1930, când a fost plătit să realizeze o pictură murală lângă Philadelphia. A început să creeze opere special pentru colecţia Cone, văzând potenţialul de a-şi forma un public în SUA. Etta Cone a strâns în jur de 600 de lucrări de Matisse în timpul vieţii, iar muzeul a mai cumpărat încă 600 de la familia artistului.

Noul centru a fost deschis pe 12 decembrie şi face legătura acestor opere cu schiţele şi corespondenţa lui Matisse, iar vara viitoare, rezident al programului de cercetare va fi Denise Murrell, curator la The Metropolitan Museum of Art.

Credit foto: BMA via Smithsonian Magazine