„The Butterfly Effect”, expoziţie Whistler la Musée des Beaux-Arts din Rouen
În cadrul Festivalului Normandie Impressionniste, Musée des Beaux-Arts din Rouen organizează, până la 22 septembrie, expoziția „Whistler, The Butterlfy Effect”, dedicată pictorului american James Abbott McNeill Whistler.
Expoziția explorează un fenomen major din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima treime a secolului al XX-lea: Whistlerismul. Această mișcare artistică, a cărei figură principală este James Abbott McNeill Whistler (1834-1903), artist de origine americană, are particularitatea de a se fi născut în timpul vieții sale și de a fi influențat arta contemporană internațională pe o perioadă extinsă.
În întreaga Europă și în Statele Unite, producția tot mai mare de peisaje și portrete nocturne atestă răspândirea pe scară largă a cercetărilor plastice ale artistului. Atracția durabilă și influența extinsă a whistlerismului fac din acesta un fenomen artistic care oferă o nouă prismă prin care se pot explora diferite curente, precum impresionismul și simbolismul.
Whistler a fost, în esență, cel mai mare exponent al unei forme de artă totală, atât de apreciată la acea vreme de elita artistică cosmopolită, care combină poezia, muzica și arta de a trăi. În această celebrare a orașului Rouen, dandysmul, japonismul, anglomania și fascinația pentru Epoca de Aur spaniolă și Veneția sunt doar câteva dintre etapele cheie ale acestei călătorii.
Whistler și „The Butterfly Effect” sunt, de asemenea, saloane în care se poate asculta muzică, se pot respira parfumuri și se pot atinge țesături. Vizitatorul este un oaspete. El poate savura atmosfera, catifeaua moale a unui scaun, nuanțele subtile ale spațiilor rafinate care îl întâmpină. Litoralul, priveliștile Marelui Canal sau ale Tamisei sunt oglinzi redate delicat în griuri lăptoase, verzi și albastre, în auriul încă viu, dar deja pâlpâind al luminilor, ecouri înăbușite și îndepărtate ale zgomotului orașului. În portretele sale de doamne și dandy eleganți, în peisajele sale nocturne de pionierat și în vederile sale diurne, Whistler, cu paleta sa plină de subtonuri subtile, a exprimat calități excepționale de colorist.
O altă trăsătură distinctivă a expoziției este dorința de a face ca estetica lui Whistler să fie accesibilă pentru cât mai mulți oameni, datorită unei game largi de mijloace de comunicare care utilizează toate cele cinci simțuri pentru a face expoziția cât mai captivantă posibil.
O atenție deosebită este acordată scrierii textelor și etichetelor din săli, pentru a le face potrivite pentru toate categoriile de public. Creațiile sonore vor ghida vizitatorii prin săli, oferindu-le o experiență emoțională și imersivă a expoziției.
Foto credit: Terra Foundation for American Art, „Note in Red: The Siesta”, 1884, James Abbott McNeill Whistler