Theodor Aman. Cronicar al timpului său. Povești din pandemie
Volumul „Theodor Aman. Cronicar al timpului său. Povești din pandemie”, de Greta Șuteu, muzeograf și istoric de artă la Muzeul Municipiului București, este lansat în 12 aprilie.
Originea acestei cărți pline de povești despre experiențe și evenimente reale poate fi atribuită și pandemiei în prima parte a anului 2020. Specialiștii MMB, lucrând în majoritate de acasă, au redactat multe articole pentru public. Printre acestea se numără colecția de povești a Gretei Şuteu. Aceasta este prima carte concepută și scrisă în lunile de izolare. Astfel, acest volum rămâne o amintire vie atât datorită circumstanțelor în care a fost conceput și scris, cât și datorită poveștilor.
Cartea este împărțită în patru secțiuni tematice.
Prima parte, intitulată „Oameni de poveste”, cuprinde povești despre familia Aman (inclusiv despre Theodor Aman, despre originea numelui Aman, despre tatăl artistului, Dimitrie Aman, despre Zoe Aman, dar și despre soția pictorului, Ana Aman), dar și povești legate de personaje din secolul al XIX-lea care au fost portretizate de Theodor Aman.
A doua parte a volumului, intitulată „Locul ca poveste”, face referire la locurile reprezentate în lucrările lui Theodor Aman, precum atelierul artistului, grădina casei Aman, Spa, Paris și Constanța.
A treia secțiune tematică se numește „Tradiții de poveste” și include povestiri legate de tradițiile reprezentate de artist în lucrările sale, precum tradițiile pascale din România. Volumul se încheie cu secțiunea denumită „Lucruri de poveste”, care include povești despre lucrările „Cireșe”, „Liliacul”, „Vas cu trandafiri” și „Buchet de liliac”.