Timpul și atmosfera din scrierile lui Lovecraft, teme centrale în expoziții Mara Cojocaru și Andrei Tudor
Timpul și atmosfera din scrierile lui Howard Phillips Lovecraft sunt teme centrale în expozițiile artiștilor Mara Cojocaru și Andrei Tudor care vor fi vernisate la Galeria Anca Poterașu din București pe 1 iulie, la ora 19:00.
Prin „Time and Time Again”, Mara Cojocaru cercetează axa timpului. „Trăim timpuri care ne forțează să îmbrățișăm o regenerare accelerată. Cu alte cuvinte, suntem aruncați într-o întrecere cu noi însuși, cu alți oameni, cu societatea, cu normele impuse, cu deciziile noastre, cu creația noastră: inteligența artificială. Putem protesta? Putem să refuzăm să ne lăsăm împinși în această cursă, să luăm pauză, să încetinim totul? O temă pe care am vrut sa o cercetez a fost tocmai ,,axa timpului”, pe care pare că fugim continuu, fără răgaz. Această axă poate fi asimilată cu o viață de om, dar de la un anumit moment înainte (spre viitor), pare că înaintăm fără voia noastră. M-a interesat în mod deosebit să înțeleg ce se întâmplă cu noi atunci când parcurgem această axă, și de ce mediul în care ne aflăm și aglomerarea cotidiană ne pot face să simțim că timpul se scurge pe lângă noi mai repede decât putem percepe”.
Expoziția lui Andrei Tudor este intitulată „The Great Ones”. El susține că a dorit să recreeze „atmosfera din scrierile lui H. P. Lovecraft, acesta lăsând toate drepturile lucrărilor sale cele mai importante ca subdomeniu public, ceea ce îmi oferă libertatea de a-mi crea propria lucrare în viziunea mea originală, dar sub genul lovecraftian”.
„Consider că înțelegerea universului ce ne înconjoară, perceput în mod direct, este unul limitat din cel puțin 2 direcții: una fizică și aici mă refer la limitele organelor de simț, în special, analizatorul vizual și cel auditiv, iar cea de-a doua este socioculturală, adică ceea ce percepem este o interpretare a realității ce se realizează între informația externă și informațiile din mintea noastră, informații care au fost mai mult sau mai puțin importante în decursul vieți”.
Instalațiile video prezente fac parte din expozițiile de absolvire ale studenților Departamentului de Fotografie și Videoprocesare computerizată a imginii din cadrul Universității Naționale de Arte din București, promoția 2023. Profesor coordonator este conf. univ. dr. Alexandru Solomon.