Tineri artiști, despre lumea în care trăim
Antopia, termen rezultat din jocul de cuvinte anti-utopia-distopia, exprimă omniprezentul sentiment de îngrijorare în privința viitorului lumii în care trăim.
De la civilizațiile preistorice până la culturile și religiile contemporane, teama de un sfârșit brusc și iminent a rămas adânc înrădăcinată în conștiința colectivă a umanității. Apocalipsa a devenit cu adevărat palpabilă pentru generațiile secolului XX odată cu cele două războaie mondiale și apariția armelor nucleare, atingând apogeul în perioada Războiului Rece.
Odată cu apropierea mileniului trei, viziunile despre sfârșitul lumii au dezvoltat noi interpretări. Anii 2000 și 2012 fiind percepuţi ca repere ale acestei anxietăţi globale. O presupusă criza tehnologică și sfârșitul calendarului mayas au evidențiat obsesia oamenilor pentru ideea de apocalipsă, alimentată de incertitudini și teama de necunoscut. Deși ambele episoade nu au avut consecințele catastrofale așteptate, ele au demonstrat vulnerabilitatea societății în fața unor scenarii de transformare sau distrugere globală.
Astăzi, frica de momentul final rămâne puternic prezentă în viețile noastre. Este chiar mai intensă decât oricând, fiind alimentată de ritmtul accelerat al vieții, schimbări climatice, dezvoltarea rapidă a tehnologiei A.I. și tensiunile geopolitice la nivel global.
Optsprezece artiști emergenți își redau în lucrări perspectivele asupra propriei mortalități și asupra vulnerabilității umane în fața inevitabilității unui sfârșit fizic, emoțional sau al rațiunii umane. Ele sunt reunite în expoziția „Antopia”, vernisată în seara de 23 ianuarie la UNAgaleria. Expoziția este deschisă, cu acces liber, în spațiul de la Combinatul Fondului Plastic până la 2 februarie.
Expun artiștii Zari Avramovici, Alex Cordu, Maria Sabina Cosmaciuc, Marius Damian, Mihnea Dămăceanu, Dan Dumănoiu, Matei Emanuel, Maria Eross, Teodora Ionescu, Rebeca Ionescu, Alexandra Lăduncă, Gabriela Matei, Tiberiu Necula, Ingrid Nemțanu, Maria Onu, Andreea-Loredana Stanciu, Andrei Vartolomei și Mihai Voicu.