Titlul picturii „Danseuses russes” a lui Edgar Degas, modificat. Decizia luată de National Gallery atrage apeluri la schimbări similare
Titlul picturii „Russian Dancers/ Danseuses russes” a lui Edgar Degas a fost modificat de National Gallery în „Ukrainian Dancers”, decizie care a atras apeluri către alte instituții de cultură la schimbări similare ale interpretărilor „leneșe” sau greșite ale artei și patrimoniului ucrainene.
După ce în rețelele de socializare au apărut tot mai multe cereri din partea ucrainenilor, galeria londoneză a anunțat că a schimbat titlul tabloului pictorului francez impresionist, care nu este momentan expus.
Pastelul prezintă dansatoare pe care artistul le-a văzut în reprezentație la Paris. Culorile galben și albastru ale drapelului ucrainean se remarcă în ceea ce par a fi panglici pentru păr și în ghirlandele purtate de dansatoare.
Un reprezentant al National Gallery a spus: „Titlul acestui tablou a fost un subiect discutat mulți ani și este relatat în literatura de specialitate. În ultima lună însă, interesul în ceea ce îl privește a crescut, odată cu situația actuală, așadar am simțit că este potrivit să actualizăm numele tabloului pentru a reflecta mai bine subiectul picturii”.
Arta rusă, un „termen general facil”
Printre cei care au salutat decizia s-a aflat Mariia Kashchenko, fondatoare și director al Art Unit, originară din Ucraina. „Înțeleg că termenul artă rusă a devenit un termen general facil, dar este foarte important acum să corectăm lucrurile. Ca ucraineancă, în trecut au existat momente în care am fost considerată rusoaică sau când patrimoniul ucrainean era descris ca rus”, a spus ea.
Instituțiile britanice de cultură au fost criticate și de Olesya Khromeychuk, directoarea Ukrainian Institute din Londra. Ea a scris luna trecută în Der Spiegel: „Fiecare vizită la o galerie sau muzeu din Londra cu expoziții de artă sau cinema din URSS dezvăluie interpretări eronate deliberat sau din lene ale regiunii ca o Rusie fără sfârșit, cam cum ar vrea să o vadă actualul președinte al Federației Ruse”.
Reprezentanții National Gallery au declarat pentru The Guardian că cercetările legat de tablourile din colecția sa și datele au fost actualizate când au parvenit noi informații.
„Suntem foarte deschiși să primim feedback din partea publicului despre anumite lucrări și răspundem periodic comentariilor făcute de publicul nostru, inclusiv celor din social media”, a precizat purtătorul de cuvânt al National Gallery.
Credit foto: © The National Gallery