Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Traian Bilțiu-Dăncuș, expus la Târgu Mureș, după Art Safari și Chișinău
traian bilțiu dăncuș

Traian Bilțiu-Dăncuș, expus la Târgu Mureș, după Art Safari și Chișinău

„Culorile Maramureșului”, expoziție cu aproximativ 120 de lucrări create de Traian Bilțiu-Dăncuș (1899 – 1974), primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București, este deschisă în Galeria Cetății Târgu Mureș până la 14 iulie, cu vernisajul programat în 16 mai.

Organizată în colaborare cu Art Safari și Muzeul Maramureșan, expoziția a fost prezentată anul trecut la București, apoi, parțial, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău.

Originalitatea și inovația lui Bilțiu-Dăncuș au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuție semnificativă la evoluția artei românești. A explorat într-un mod distinct particularitățile satului și le-a dezvăluit într-o manieră personală. Pe țărani i-a pus în evidență în mijlocul ocupațiilor lor de zi cu zi. În timp ce prim-planul este ocupat de oamenii ținutului, pe fundal este creionată natura acelor locuri, în toată frumusețea ei, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase.

Dr. Mirela Ana Barz, manager al Muzeului Maramureșan, păstrătorul celei mai mari colecții de opere semnate de artist spune: „Lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale”. Majoritatea lucrărilor din expoziție au fost dăruite de familia artistului către Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.

La Galeria Cetății, expoziția poate fi vizitată, până în 14 iulie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Accesul este liber.