Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bilțiu-Dăncuș și Modershon-Becker, în premieră la București / galerie foto
art safari se, traian bilțiu dăncuș, paula m becker, curatorial.ro

Bilțiu-Dăncuș și Modershon-Becker, în premieră la București / galerie foto

Artistul maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș și modernista germană Paula Modershon-Becker beneficiază de expoziții solo în premieră la București, în cadrul Art Safari Stars Edition, și acestea pot fi vizitate la Palatul Dacia-România până la jumătatea lunii ianuarie.

Traian Bilțiu-Dăncuș

Expoziția dedicată lui Traian Bilțiu-Dăncuș cuprinde mai mult de 110 lucrări de pictură, împărțite în tematici ca subiecte religioase, cu biserici și scene din strană, armonia naturii, cu peisaje (mai puține) și naturi statice, dar și portrete și un autoportret.

Acestora le sunt adăugate fotografii și schițe, costume populare și obiecte tradiționale de decor, precum și un arbore genealogic al familiei Bilțiu-Dăncuș.

Cu o creație de anvergură națională, însă marginalizat și uitat în timp, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899 – 1975) este primul pictor român important al Maramureșului, cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Operele lui înfățișează mai ales satul și țăranii maramureșeni, surprinși în cele mai diverse ipostaze, pe fundalul peisajului spectaculos, cu ocupațiile lor cotidiene.

Multe dintre lucrări – lotul major – au fost dăruite de familia artistului Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, care, după mai bine de o jumătate de veac, le prezintă acum la București. Acestora li se adaugă și opere din colecții private și din colecțiile unor muzee din țară.

Ultima expoziție a artistului a avut loc la Salonul Oficial, în 1969. Curatorii expoziției de la Palatul Dacia-România sunt Mirela Barz și prof. univ. dr. Ioan Opriș.

autoportret traian bilțiu dăncuș, art safari5, curatorial.ro

Autoportret cu pipă și bască, Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari, curatorial.ro

Expoziție Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari2, curatorial.ro

Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari1, curatorial.ro

Expoziție Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari3, curatorial.ro

Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari7, curatorial.ro

Peisaj cu biserică, Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari4, curatorial.ro

Expoziție Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari5, curatorial.ro

Expoziție Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

traian bilțiu dăncuș, art safari6, curatorial.ro

Expoziție Traian Bilțiu-Dăncuș, curatorial.ro

Paula Modersohn-Becker

Pictorița germană Paula Modersohn-Becker (1876 – 1907), una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului, este acum prezentată pentru prima dată în România.

Deși a trăit doar 31 de ani, a lăsat lumii o moștenire artistică de peste 700 de picturi și 1.000 de desene și gravuri. Stilul ei distinct și subiectele îndrăznețe au declarat-o artistă de frunte a generației ei. A subminat normele nu numai prin modul în care a folosit culoarea, ci și prin felul în care a pictat subiectele feminine, abătându-se de la standardele tradiționale de feminitate. Este prima artistă din lume care s-a pictat nud și prima artistă cu muzeu dedicat – Paula Modersohn-Becker Museum, în Bremen, Germania (fondat în 1927).

Expoziția de la Art Safari reunește portrete, autoportrete și peisaje surprinse de Paula Modersohn-Becker, în cărbune și sub formă de gravuri, dar și opere ale altor artiști germani de renume din Worpswede, localitate în care s-a format o colonie artistică din care au făcut parte unii ca Fritz Mackensen, Otto Modersohn, Heinrich Vogeler și Hans am Ende. Lor le sunt adăugate documente și volume reprezentative.

Desenele și arta grafică din perioada Modernismului clasic din Germania provin din colecțiile moștenitorilor și din arhivele artiștilor. Expoziția este realizată în parteneriat cu Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) și Ambasada Germaniei în România. Curator este Aleksander Lisewski.

expo paula modersohn becker, 1, curatorial.ro

Expoziția „Paula Modersohn-Becker”, curatorial.ro

expo paula modersohn becker, 2, curatorial.ro

Expoziția „Paula Modersohn-Becker”, curatorial.ro

expo paula modersohn becker, curatorial.ro

Expoziția „Paula Modersohn-Becker”, curatorial.ro

gravuri de vogeler, expo paula modersohn becker, curatorial.ro

Gravuri de Vogeler, expoziția „Paula Modersohn-Becker”, curatorial.ro

nuduri expo paula modersohn becker, curatorial.ro

Nuduri de Paula Modersohn-Becker, curatorial.ro

Art Safari Stars Edition are loc până pe 14 ianuarie 2024. Poate fi vizitat de joi până duminică, între orele 12:00 și 21.00 (ultima intrare – 20:30). Tururi nocturne au loc vinerea și sâmbăta, în intervalul orar 22:00 – 01:00. Biletele pot fi cumpărate de pe artsafari.ro sau direct de la intrare. Palatul Dacia-România se află pe strada Lipscani, nr. 18-20.