Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Traian Cherecheş compune lucrări de artă în tehnică mixtă din obiecte găsite pe șantiere/ galerie foto
traian chereches creative destruction curatorial.ro

Traian Cherecheş compune lucrări de artă în tehnică mixtă din obiecte găsite pe șantiere/ galerie foto

Expoziția „Creative destruction. An escape room” a lui Traian Cherecheș, care se vede la Cazarma U de la Timișoara, animă materialele organice și anorganice.

Expoziția este curatoriată de Ami Barak și Bogdan Ghiu.

Metoda în care lucrează Traian Cherecheș „este interdisciplinară”, mărturisește el, de pictură, sculptură, sunet şi obiect.

traian chereches creative destruction 2 curatorial.ro

Traian Chereches/ „Creative Destruction. An escape room”, Foto: curatorial.ro

„Folosesc personaje alegorice: masca, coloana, peştera, oul, vulcanul care funcţionează ca nişte arhetipuri primordiale care comunică povestea la sfârşitul lumii şi un potențial nou început. Ele sunt compuse din obiecte găsite, recuperate din medii organice şi anorganice şi deseori îmi reciclez propria practică: de exemplu, plasticul face parte dintr-o lucrare mai veche pe care am topit-o într-o membrană sintetică care acoperă crengi, drapaje din plastic şi care funcţionează ca un şarpe care îşi lasă pielea, într-o metamorfoză”, a mărturisit artistul pentru curatorial.ro.

traian chereches an escape room curatorial.ro

Traian Chereches/ „Creative destruction. An escape room”, Foto: curatorial.ro

Traian Cherecheş a terminat de curând un masterat la Milano de arte şi ecologie. Acest lucru i-a influențat creațiile.

„Mă intersează foarte mult arta ca o alchimie a transformării şi un loc de regândire a unui sistem consumerist care creează deşeuri pe care le reintegrez”, spune el. „Elemente din copilăria mea, nişte jucării Batman, Superman, telecomanda de la televizor, crengi din afara atelierului le-am integrat în lucrarea „Vortex”.

Aproape 20 de lucrări, din serii diferite, compun expoziţia „Creative destruction. An escape room”.

creative destruction traian chereches curatorial.ro

„Creative destruction. An escape room”, Traian Chereches, Foto: curatorial.ro

Peștera, un ecosistem al începutului omenirii

„Picturile sunt cele mai recente. Ele evocă un nou spațiu: peștera care pentru mine este un ecosistem al începutului omenirii în picturile rupestre”.

În plus, expunerea este însoțită de sunet. „Vibrația este tot o formă de sculptură. Elementele înregistrate, din metrou de exemplu, învăluie spațiul, imitând sunetul dintr-o peșteră”, explică artistul.

Materialele cu care lucrează Traian Cherecheș sunt diferite. „Recuperez obiecte din șantier care pentru mine este un spațiu formativ. Întotodeauna a existat un șantier în familia mea. E un spațiu al transformării în care se produc deșeuri dar în același timp acestea creează o oportunitate de a le refolosi, de a le rearanja: cabluri de internet, tuburi de instalații de băi, plasticuri, o plasă. Inițial, lucrarea „Vortex” a început ca o pictură, pe un șasiu, apoi am recentrat acumularea de obiecte”, declară Cherecheș.

A început să lucreze cu obiecte recuperate de pe șantier la Paris, unde a locuit trei ani.

„Peștera #1” (2023), ulei pe pânză, „Șira spinării” (2020), vopsea acrilică pe pânză montată pe panou pvc, „Nucleu (2020), acrilic și vopsea spray pe pânză, „Fabric of space” (2019), tehnică mixtă, „Gluga (Hoodie): Wom(b)man I” (2022), instalație spumă, plasa de coteț de găini, tuburi, plasă de gard, pânză, PVC, montate pe palete de lemn recuperate sunt câteva dintre lucrările aduse la Timișoara, în expoziția ce face parte din proiectul fundației Triade „după SCULPTURĂ/ SCULPTURA după” în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.