Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Transhumance – Artiști români și suedezi, reflecție asupra mobilității culturale
afis transhumance

Transhumance – Artiști români și suedezi, reflecție asupra mobilității culturale

Artiști români și suedezi sunt reuniți în proiectul „Transhumance – Origin and Departure”, prezentat la București și Stockholm de ETAJ artist-run space, respectiv Studio 44.

În expoziție participă cu lucrări Adrian Ghiman, Ana María Almada De Álvarez, Andrej Zverev, Andrei Tudoran, Carolina Hindsjö, Catalin Burcea, Corina Pacurar, Diana Butucariu, Erik Lindeborg, Jakob Anckarsvärd, Kjell Hansson, Kolenka Rammi, Lucian Sandu Milea, Mihai Zgondoiu, Mircea Modreanu, Radu Panait, Raluca Ilaria Demetrescu, Razvan Nastase, Razvan Pascu, Rikard Fåhraeus, Ruxandra Tudoran, Sebastian Iacob, Sergiu Chihaia, Susanne Högdahl Holm, Zoltan Bela, 111invers1 (Mugur Grosu & Lumi Mihai).

Expoziția e prezentată la ETAJ artist-run space în perioada 8 noiembrie – 8 decembrie 2024, iar la ETAJ Mahal de la Combinatul Fondului Plastic, între 9 noiembrie și 8 decembrie 2024.

„Transhumance” este o inițiativă colectivă a spațiilor independente ETAJ artist-run (RO) și Studio44 (SE) de a populariza comunitatea artist-run locală și exponenții acesteia.

Selecție eterogenă de lucrări și viziuni artistice

Proiectul propune o reflecție asupra mobilității culturale, abordând migrația din două perspective: ca fenomen geografic și ca proces de adaptare continuă a identității artistice. Sunt puse în discuție contradicțiile inerente dintre tradiție și schimbare, dintre autenticitate și influențele ce bântuie spațiile artistice ale contemporaneității.

Derulat sub forma unei trilogii expoziționale, proiectul este organizat de ETAJ artist-run și Studio 44 și are loc în spațiile din București, respectiv din Stockholm, mizând pe participarea pubilcului la o discuție despre modul în care artiștii navighează diverse teritorii culturale în procesul lor de creației.

Pe de-o parte proiectul urmărește să prezinte o selecție eterogenă de lucrări și viziuni artistice, și pe de altă parte, se vrea o analiză a realității artistului aflat într-o continuă migrație.

Primul capitol al acestei trilogii, „Origin and Departure”, este atât un punct de plecare, cât și o problematizare a acelui „început” care este, în fapt, un proces continuu de formare și re-formare a identității. Deschiderea acestei expoziții înseamnă a întreba: ce rămâne dintr-o tradiție când aceasta este expusă la „migrarea” continuă a influențelor? Cum se păstrează esența unei culturi într-un context în care granițele se disipă și devin tot mai greu de definit? Este un drum al auto-descoperirii, dar și al auto-dezvrăjirii. Această expoziție nu presupune o „întoarcere” la rădăcini, ci o plecare continuă, un proces în care fiecare lucrare devine un act de reflecție asupra propriei poziții în lumea globalizată. Fiecare lucrare este, astfel, o „plecare” permanentă, iar întrebările care stau la baza proiectului sunt tocmai acelea care nu au răspunsuri definitive, ci doar traiectorii deschise către noi înțelesuri și interpretări.

Expoziția poate fi vizitată la cerere, cu o programare în prealabil pe canalele social media ale ETAJ. Intrarea este liberă.