Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Tratatul de pictură” al lui Leonardo da Vinci și alte cărți ultra rare din Renaștere ar putea fi vândute cu 25 de milioane de dolari
davinci2 1024x738

„Tratatul de pictură” al lui Leonardo da Vinci și alte cărți ultra rare din Renaștere ar putea fi vândute cu 25 de milioane de dolari

Un tezaur de cărți renascentiste din secolul al XVI-lea, în legăturile lor originale, ar trebui să ajungă la 25 de milioane de dolari atunci când va fi scos la licitație la Sotheby’s, începând cu luna octombrie, cu estimări de preț cuprinse între 200 și 600.000 de dolari.

Cărțile provin din colecția lui T. Kimball Brooker, un bibliofil și cercetător american care a adunat peste 1.300 de titluri de-a lungul a șase decenii pentru a crea una dintre cele mai importante biblioteci de cărți rare care a ajuns vreodată la licitație. Biblioteca se află în punctul culminant al artei, arhitecturii și cunoașterii în epoca Renașterii și este considerată cea mai bună colecție de acest gen care există în afara Europei.

Manuscris cu 56 de ilustrații cu cerneală

Unul dintre punctele de atracție ale vânzării este un manuscris timpuriu al „Tratatului de picture” al lui Leonardo da Vinci, care conține toate cele 375 de capitole originale și 56 de ilustrații cu cerneală. După moartea sa, în 1519, manuscrisele libere ale politologului italian au fost adunate de tovarășul său de o viață, Francesco Melzi, care a marcat pasajele legate de pictură și le-a copiat cu conștiinciozitate, împreună cu desenele corespunzătoare, într-un codex deținut în prezent de Biblioteca Vaticanului. Versiunea prescurtată scoasă la vânzare, realizată între 1638-41 în atelierul lui Cassiano dal Pozzo, a fost lipsită de „pasaje potențial eretice”, potrivit Sotheby’s. Se preconizează că va fi vândută cu 120.000-180.000 de dolari.

Colecția de cărți din secolul al XVI-lea este considerată cea mai bună bibliotecă de acest tip care există în afara Europei.

De asemenea, vor fi scoase la licitație aproximativ 1.000 de ediții de la editura venețiană Aldine Press, tipărite între anii 1494 și 1590. Colecția Aldine a lui Brooker reprezintă literatură greacă și latină, precum și lucrări de istorie, filozofie și știință.

În afară de colecția Aldine se află alte 450 de cărți vechi cu o proveniență remarcabilă, care datează de mii de ani, din colecțiile private ale nobililor și regilor. Câteva dintre aceste lucrări din colecția Brooker au fost vândute în cadrul licitațiilor Sotheby’s încă din 1817, evidențiind originile casei ca vânzător de carte.

Licitația Brooker se va desfășura pe parcursul a opt vânzări, începând cu o vânzare live pe 11 octombrie la New York și prima vânzare Aldine pe 12 octombrie. Alte sesiuni suplimentare vor avea loc la New York și Londra până în 2025.

Foto credit: Sotheby’s