Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei tablouri ale unor vechi maeștri furate de naziști, inclusiv un El Greco, vândute la Christie’s

Trei tablouri ale unor vechi maeștri furate de naziști, inclusiv un El Greco, vândute la Christie’s

Trei tablouri ale unor vechi maeștri furate de naziști în Al Doilea Război Mondial, inclusiv un El Greco, vor fi vândute la Christie’s Londra pe 7 decembrie.

Toate picturile au aparținut lui Julius și Camilla Priester, iar moștenitorii lor au primit lucrările de artă după mai mult de șapte decenii de când au fost furate de naziști, potrivit artnews.com.

Julius Priester a fost un industriaș austriac de origine evreiască, care activa în sectorul energiei. El și soția lui au avut o colecție de peste 80 de tablouri ale unor vechi maeștri, inclusiv Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck și Frans Hals.

Tabloul El Greco ce va fi licitat, intitulat „Portrait of a Gentleman” (1570), este așteptat să fie vândut pentru o sumă cuprinsă între 800.000 și 1,2 milioane de lire sterline.

În aceeași licitație se află un tablou al olandezului Emmanuel de Witte care ilustrează un interior de biserică și un portret realizat la finalul secolului 15 – începutul secolului 16 atribuit pictorului renascentist Maestrul din Frankfurt.

Acestea sunt oferite la 500.000 – 800.000 de lire sterline, respectiv 40.000 – 60.000 de lire sterline.

Din cauza persecutării evreilor, familia Priester a fugit la Paris în 1938 și a ajuns în Mexic doi ani mai târziu. În 1944, colecția din Viena a fost confiscată de naziști.

Din exil, Julius Priester a încercat de mai multe ori să recupereze colecția furată înainte să moară, în 1955. Familia sa a continuat eforturile în următoarele decenii.

Tabloul semnat El Greco a fost restituit în 2015, cu ajutorul Commission for Looted Art in Europe (CLAE), după patru decenii în care s-a aflat într-o colecția italiană.

El a fost expus în 2019 la Paris, într-un eveniment dedicat influenței lui El Greco asupra portretisticii moderne.

Până în prezent, cel mai scump tablou El Greco, care îl prezintă pe Sfântul Dominic în genunchi, a fost vândut pentru 13,9 milioane de dolari în 2013, la o licitație Sotheby’s.

Pictura lui de Witte a fost restituită în 2019 dintr-o colecție austriacă privată, în care se afla de câteva decenii.

Tabloul atribuit Maestrului din Frankfurt, care prezintă un membru al curții regale olandeze, a fost scos la vânzare în 2006 de către un colecționar privat din Paris. Atunci, la Christie’s Londra, a fost identificat de CLAE ca fiind unul dintre cele furate de naziști. În același an a fost restituit familiei.

Credit foto: Christie’s