Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Treizeci de artiști români contemporani, la Stockholm
sorin ilfoveanu hierofant

Treizeci de artiști români contemporani, la Stockholm

Expoziţia „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est”, care include 100 de tablouri semnate de 30 de pictori români contemporani, va avea vernisajul în 5 aprilie, în galeria ICR Stockholm.

Pictorii expuși în perioada 5 aprilie – 20 mai sunt Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Constantin Blendea, Ilie Boca, Dan Cioca, Emil Ciocoiu, Daniel Crăciun,  Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Vasile Diviza, Suzana Fântânariu, Dan Hatmanu, Nicolae Iorga, Waldemar Mattis-Teutsch, Lisandru Neamțu, Sorin Ilfoveanu, Ligia Podorean-Ekström, Constanțiu Mara, Romul Nuțiu, Christian Paraschiv, Ștefan Pelmuș, Ciprian Radovan, Ion Sălișteanu, Vasile Tolan, Corneliu Vasilescu, Petre Velicu, Nicolae Blei, Augustin Costinescu, Radu Dărângă, Cornel Drăgan, Ion Grigore și Teodor Vescu.

suzana fantanariu eurotique ii 2007 acrylique sur toile

Suzana Fântânariu, „Eurotique II” (2007), acrilic pe pânză

Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, include o prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă și proiecții cu reportaje realizate în timpul rezidențelor artiștilor români în Franța.

„Relevanța acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franța de 30 de pictori români sub influența impresiilor și a emoțiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidențele de artiști conduse de Soleil de l’Est, prin cunoașterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, și din Midi, la Collioure, leagăn și capitală mondială a fauvismului”, spune curatorul Michel Gavaza.

dan cioca la méditerannée aux poisons rouges 2010 acrylique sur toile

Dan Cioca, „La méditerannée aux poisons rouges” (2010), acrilic pe pânză

Asociația culturală Soleil de l’Est, creată în 1994 în Franța de un grup de cunoscători ai artelor din Europa de Est, are ca misiune principală promovarea creației picturale contemporane din România. Până în prezent, a organizat, împreună cu parteneri, 170 de expoziții, și a editat 20 de cărți și cataloage de artă. Lucrările ce vor fi expuse la ICR Stockholm sunt reproduse și în albumul „Presences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est”, publicat în 2013 la Editura ICR.