Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Casele Sotheby’s şi Christie’s au stabilit în urma unui joc pentru copii cine va gestiona o licitaţie de 20 de milioane de dolari
rock paper scissors

Casele Sotheby’s şi Christie’s au stabilit în urma unui joc pentru copii cine va gestiona o licitaţie de 20 de milioane de dolari

Ştiaţi că … în 2005, casele Sotheby’s şi Christie’s au jucat „piatră, hârtie, foarfecă” (rock, paper, scissors), pentru a stabili care dintre ele va gestiona o licitaţie cu opere în valoare de 20 de milioane de dolari, din colecţia gigantului japonez Maspro Denkoh Corporation?

Pentru că nu s-a putut hotărî care casă de licitaţii va intermedia tranzacţia, preşedintele companiei, Takashi Hashiyama a avut ideea de a lăsa această decizie literalmente în mâinile reprezentanţilor Sotheby’s şi Christie’s. Aceştia au fost invitaţi la Tokyo să joace cunoscutul joc care a avut, probabil, cea mai mare miză din istorie.

Câştigătorul urma să organizeze licitaţia pentru opere de Paul Cézanne, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Pierre-Auguste Renoir, Pierre Bonnard, Marc Chagall şi Camille Pissarro.

Strategia

Reprezentanţii celor două case de licitaţii au avut abordări diferite.

Kanae Ishibashi, care atunci era preşedinta Christie’s Japonia, a luat provocarea în serios. A studiat psihologia acestui joc în profunzime şi s-a consultat cu gemenele în vârstă de 11 ani Alice şi Flora Maclean, care cu siguranţă aveau mai multă experienţă în domeniu.

Pe de altă parte, cei de la Sotheby’s au considerat că rezultatul jocului ţine de hazard.

În ziua cea mare, în biroul de la Tokyo, un reprezentant Christie’s şi un reprezentant Sotheby’s au ales unul dintre cele trei obiecte, pe care le-au desenat pe hârtie. Christie’s a ales foarfeca, iar Sotheby’s, hârtia.

Licitaţia ulterioară a fost un succes pentru Christie’s. Lotul care a avut cel mai mare preţ de adjudecare, 11,8 milioane de dolari, a fost peisajul „Les grands arbres au Jas de Bouffan”, de Cézanne.