Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Partenonul şi alte clădiri de la Acropole au fost la început colorate
Partenon

Partenonul şi alte clădiri de la Acropole au fost la început colorate

Știaţi că… deși viziunea noastră asupra Greciei antice este adesea de marmură albă strălucitoare, Partenonul și alte clădiri de la Acropole au fost cândva colorate?

Testele recente în timpul curățării cu laser a Partenonului au dezvăluit nuanțe de albastru, roșu și verde.

Accentuate cu vopsea şi accesorii din bronz

Statuile frontonului de pe Partenon, care arată nașterea Atenei și lupta ei cu Poseidon pentru a conduce Atena, au fost accentuate cu vopsea și chiar accesorii din bronz.

De-a lungul timpului, pietrele au fost albite în lumina soarelui, iar schimbările artei neoclasice din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au îmbrățișat o percepție romantică a unui trecut alb, curat. Cu toate acestea, urmele de pigment pe sculptura greacă în marmură arată că aceste situri erau colorate.

Marmura nu este de origine locală

Marmura care compune structurile clasice ale Acropolei, inclusiv Partenonul, nu este locală. A fost extrasă de pe Muntele Pentelicus, situat la 10 mile nord-est de Atena și renumit pentru uniformitatea marmurei albe. A fost o muncă titanică ca marmura să fie extrasă. De la Muntele Pentelicus, muncitorii au folosit un drum de coborâre pentru a muta marmura în lunga sa călătorie către Atena.

Citiți și: City Break Art – Atena

DOCUMENTAR – Capodopere ale lumii în trei mari muzee din Atena

PORTRET – El Greco: Un maestru al picturii