Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima expoziție a impresioniștilor
monet impression sunrise

Prima expoziție a impresioniștilor

Știați că… prima expoziție a impresioniștilor a fost organizată de Claude Monet, Camille Pissarro, Edgar Degas și Pierre-Auguste Renoir și a avut loc în aprilie – mai 1874, la Paris?

Expoziția, găzduită de o galerie de pe Boulevard des Capucines, a cuprins 165 de lucrări semnate de 30 de artiști, între care Alfred Sisley și Berthe Morisot.

Între cele mai cunoscute s-a aflat „Impression Sunrise/ Impression: soleil levant” (foto), pictată de Monet în 1872 – 1873, reprezentând un peisaj din Le Havre. Acum, lucrarea care a dat numele termenului artistic se află la Musée Marmottan-Monet din Paris.

Deși a fost vizitată de 3.500 de oameni, care au plătit câte 1 franc, expoziția a fost un fiasco din puncte de vedere comercial. În plus, a fost respinsă vehement de criticii vremii, iar majoritatea celor care au vizitat-o au batjocorit arta prezentată acolo.

catalog expozitie impresionisti

Copertă catalog expoziție

Până în 1874, artiștii cunoscuți ulterior ca impresioniști au încercat timp de un deceniu să obțină recunoașterea, înscriindu-și lucrările pentru evenimentul anual Salon de la Academia de Arte Frumoase, însă juriul care făcea selecția pentru expoziție le respingea sistematic. Pe de altă parte, când rareori lucrările lor erau acceptate, erau acid criticate. Cei din sistem se așteptau ca artiștii să picteze într-un anumit fel, însă tehnica lor era complet diferită.

Vânzări infime pentru maeștrii impresioniști

În expoziția din 1874, Degas a expus zece lucrări, Monet a prezentat nouă, Pissarro, cinci, Renoir, șapte, Cezanne, trei, Sisley, cinci, iar Berthe Morisot, nouă.

Au fost cuprinse și lucrări de Attendu, Beliard, Boudin, Bracquemond, Brandon, Bureau, Cals, Colin, Debras, Latouche, Lepic, Lepine, Levert, Meyer, de Molins, Mulot-Durivage, de Nittis, A. Ottin, L. Ottin, Robert și Rouart.

Vânzările nu au fost bune. Sisley a fost cel mai de succes atunci, câștigând 1.000 de franci. Monet și Renoir au obținut câte 200 de franci, Pissarro, 130 de franci, iar Degas și Berthe Morisot nu au vândut nimic.

Ulterior expoziției, Monet a reușit să îi vândă unui proprietar de magazin, Ernest Hoschede, tabloul „Impression: soleil levant” și alte patru picturi pentru un total de 4.800 de franci.