Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Singurul tablou despre care se știe că Van Gogh l-a vândut în timpul vieții
vincent van gogh, red vineyard at arles (1888) muzeul pușkin

Singurul tablou despre care se știe că Van Gogh l-a vândut în timpul vieții

Știați că… singurul tablou despre care se știe că Vincent van Gogh l-a vândut în timpul vieții lui a fost expus la doi ani după finalizare și se află acum la Moscova?

Vincent van Gogh este exemplul prin excelență al artistului chinuit, care a suferit în timpul vieții și după moarte a devenit o figură importantă pe piață. Olandezul s-a sinucis la vârsta de 37 de ani, în 1890.

Dacă în timpul vieții trecea prin grele încercări, un tablou al lui aflat în colecția Paul Allen, co-fondator Microsoft, a ajuns să fie vândut în 2022, la la Christie’s New York, pentru 117 milioane de dolari.

Se spune că artistul a vândut un singur tablou în timpul vieții sale. Există unele dezbateri cu privire la acest lucru și depinde parțial de modul în care e definit „a vinde”, după cum subliniază reprezentanții Muzeului Van Gogh din Amsterdam, deoarece el a făcut schimb de lucrări cu alți artiști, iar un unchi comerciant de artă a comandat câteva tablouri într-un efort de a-și ajuta nepotul.

Experimente îndrăznețe în utilizarea culorilor

Cert este că se cunoaște un singur tablou pe care l-a vândut după o expoziție publică și cuiva cu care nu îi era rudă.

Este vorba despre „The Red Vineyards Near Arles” (1888), un peisaj din apropierea abației Montmajour în timpul culesului strugurilor.

Cu ocazia expoziției de succes „Van Gogh in Arles” (1984), Metropolitan Museum of Art din New York a subliniat: „Mutarea sa de la Paris în Midi a dat naștere unor experimente îndrăznețe în utilizarea culorilor și la explorări ale stilului și subiectului”, ceea ce a dus la „un punct de cotitură în cursul artei occidentale din secolul al XIX-lea”.

Parcursul tabloului – de la Bruxelles la Moscova

Pânza a fost prezentată în 1890, în expoziția anuală de la Bruxelles organizată de grupul de artiști belgieni Les XX. Pictorița belgiană Anna Boch, membră a grupului, a cumpărat lucrarea. Prețul de achiziție însă diferă de la sursă la sursă – fie 350, fie 400 de franci.

Artistul Eugène Boch, pe care Vincent van Gogh l-a pictat în același an cu „podgoriile roșii”, era fratele Annei. Într-o scrisoare pe care Van Gogh i-a scris-o fratelui său Theo, dealer de artă, care se află acum în colecția Muzeului Van Gogh din Amsterdam, el a spus că Boch a plătit prețul de afișare și că ea ar fi trebuit să obțină un „preț de prieten”.

Tabloul a ajuns mai târziu la o galerie de artă din Paris, de unde a fost cumpărat de colecționarul rus Ivan Morozov. Naționalizat în timpul Revoluției bolșevice, tabloul a ajuns la actualul său proprietar, Muzeul de Stat de Arte Frumoase Pușkin.

Există dovezi că o altă lucrare a fost vândută înainte de moartea sa, dar identitatea și locul unde se află sunt necunoscute. Conform Baltimore Sun, istoricul de artă Marc Edo Tralbaut, expertul în Van Gogh, a publicat o scrisoare a lui Theo van Gogh către comercianții londonezi Sulley & Lori, în care e menționat un autoportret al artistului pe care aceștia îl cumpăraseră. Nu e cunoscut dacă era vorba despre o pictură sau despre un desen.

Pictura nu a părăsit Moscova în ultimele șase decenii. Astăzi, este una dintre piesele centrale ale Galeriei de artă europeană și americană a secolelor XIX și XX.