Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului”, realizat de Adina Pintilie, selectat să reprezinte România la Bienala de la Veneția
bienala de arta, pavilion central

„Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului”, realizat de Adina Pintilie, selectat să reprezinte România la Bienala de la Veneția

„Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului”, realizat de Adina Pintilie, este câștigător al selecției proiectului ce va reprezenta România la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, cu tema lansată de curatorul Cecilia Alemani „The milk of dreams”.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii, care organizează concursul împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român.

În a doua etapă a concursului de selecție, comisia de selecție a evaluat trei proiecte calificate, acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în Regulamentul de organizare a Concursului – unitatea conceptului pentru ambele spații; fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport) şi încadrarea în bugetul estimat (raportul între costurile estimate şi rezultatele așteptate; relevanța/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului); strategia de promovare a proiectului în cadrul Bienalei şi în afara acesteia.

După centralizarea punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei, a fost desemnat câștigător, cu punctaj de 92,14, proiectul „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului / You are another Me: A cathedral of the body”, autor Adina Pintilie, curator Cosmin Costinaș și Viktor Neumann.

„Proiectul «Tu ești un alt Eu: O catedrala a corpului / You are another Me: A cathedral of the body» se remarcă atât prin impactul estetic al instalațiilor video potențate de imersivitatea spațiului expozițional, care deconstruiește privirea cinematică unidirecțională, cât și prin actualitatea temei, rigoarea conceptuală a conceptului curatorial și abordarea intersecțională a subiectului propus. Juriul a apreciat în unanimitate proiectul îndeosebi pentru abordarea sa originală asupra poeticii și politicii intimității și pentru tematizarea politicilor corporalității, folosind arta ca instrument pentru a deschide un spațiu în care se poate materializa ideea unei comunități mai incluzive”, a fost explicația comisiei.

Locul al doilea a revenit proiectului „DRAC”, care a obținut un punctaj de 83,00, autori – Matei Cătălin, Thompson Nye, UBERMORGEN, curator – Bojenoiu Adrian, iar locul al treilea a revenit proiectului „Fântâna tinereții / The foutain of youth”, cu un punctaj de 78,43, autor – Hortensia Mi Kafchin, curator – Iancu Valentina.

Contestațiile pot fi depuse până pe 17 ianuarie, iar în decurs de patru zile lucrătoare acestea vor fi analizate și soluționate de o comisie de numită prin ordin al ministrului Culturii, şi formată din trei membri desemnaţi de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român.

Citiți mai multe despre Bienala de Artă de la Veneția