Tur ghidat gratuit în expoziția „Răsucirea” de la MNAC
Un tur ghidat în expoziția „Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor” de la Muzeul Național de Artă Contemporană București (MNAC) este organizat la 28 noiembrie, începând cu ora 18:00, de curatorii Călin Dan și Celia Ghyka și invitați speciali.
Expoziția face parte din sezonul care a debutat în 13 iunie. Ea ocupă două săli de la parterul muzeului. Aici sunt reunite, într-o formulă inedită, obiecte de la muzee din țară și din colecții private în dialog cu lucrări din patrimoniul MNAC. Sunt celebrate cinci milenii de civilizație pe un teritoriu larg, carpato-danubiano-pontic, prin piese arheologice, etnografice, de istorie tehnico-economică și militară și de artă contemporană.
Ceasul de buzunar și masca mortuară din bronz ale lui Mihai Eminescu stau alături de o fibulă (broșă spiralată din bronz) din secolul VII î.e.n. și de lucrarea „Fusion I / Fusion II” a lui Paul Neagu. Pe de altă parte, se află o bicicletă din lem, coșuri împletite, o alarmă manuală de incendiu și ornamente, scoarțe, jucării, precum și lucrări de Mihai Olos, Geta Brătescu, Matei Bejenaru, Mircea Cantor, Dan Vezentan, Anca Benera și Dan Acostioaei, între altele.
Așezată la intersecția dintre artă, istorie și etnografie, expoziția reunește mai mult de 200 de obiecte și artefacte culturale, într-un proiect realizat în colaborare cu 17 instituții muzeale din România și numeroși colecționari și artiști.
La întâlnirea cu publicul, curatorii expoziţiei îi vor avea alături pe Ramona Bălășcuță (director al Muzeului Geologic Național), dr. Monica Macovei (cercetător științific), Claudiu Ilaș (manager al Muzeului Național al Banatului), Marius Cornea (muzeograf) și pe Răzvan Bănescu (colecționar).
Participarea este gratuită și nu necesită rezervare în avans.
Credit foto: Serioja Bocsok/ MNAC Bucureşti