Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un artist cere British Museum să returneze o comoară asiriană în Irak în cadrul unui schimb
the invisible enemy should not exist, 2018, rakowitz

Un artist cere British Museum să returneze o comoară asiriană în Irak în cadrul unui schimb

Artistul american de origine irakiană Michael Rakowitz a propus într-o scrisoare adresată British Museum ca acesta să returneze Irakului una dintre comorile sale antice asiriene în schimbul unei sculpturii ale lui donate Regatului Unit.

Interpretarea contemporană făcută de Rakowitz unui taur asirian înaripat, cunoscut sub numele de lamassu, decorat cu recipiente de sirop de curmale, a stat pe soclul din Trafalgar Square din 2018 până în 2020.

El a fost de acord, în mod provizoriu, să doneze sculptura către Tate Modern pe baza faptului că împarte custodia cu Irakul, scrie The Guardian. Dar, ca parte a înțelegerii, el a spus că British Museum ar trebui să returneze una dintre cele două sculpturi asiriene lamassu din colecție, care au fost descoperite în Ninive de arheologul victorian Austen Henry Layard.

Propunerea lui Rakowitz, pe agenda ministrului irakian al Culturii

Rakowitz a declarat că returnarea uneia dintre aceste comori ar ajuta la înlocuirea unui lamassu din anul 700 î.e.n. care se afla la Poarta Nergal din Ninive. Acesta a fost lăsat acolo de Layard, dar a fost distrus în mod deliberat de luptătorii organizației Stat Islamic într-un raid asupra muzeului din Mosul în 2015.

Se așteaptă ca propunerea lui Rakowitz să se regăsească pe agenda unei vizite la Londra, luna viitoare, a noului ministru irakian al Culturii, Ahmed Fakkak, când este de așteptat să viziteze British Museum.

„În timp ce mă gândeam la cadoul meu pentru națiunea Marii Britanii, am început să visez că ar putea fi atașat unui al doilea dar: returnarea unuia dintre lamassu din British Museum în Irak, pentru a înlocui ceea ce a fost distrus de Daesh [sau Statul Islamic]”, a scris artistul.

Rakowitz a declarat că British Museum a respins inițial ideea atunci când a sugerat-o prima dată, în 2020. I s-a spus că muzeul a ajutat la producerea de replici ale originalelor. Rakowitz a spus: „M-am gândit că este o nebunie. Unde este demnitatea de a trimite înapoi aceste lucruri care sunt practic o rămășiță a originalului?”. De atunci, alți experți de la muzeu au fost mai înțelegători, susține Rakowitz.

Tate Modern, de partea schimbului

Michael Rakowitz a precizat că Tate Modern face de asemenea lobby în culise pentru a reușita schimbului. „Tate a fost de acord, în mod informal, că va face presiuni asupra British Museum pentru a returna unul dintre lamassu. Conducerea Tate a fost foarte înțelegătoare în acest sens”.

Când a abordat oficialii din cadrul Ministerului irakian de Externe în legătură cu expunerea sculpturii sale, Rakowitz a spus că aceștia au fost foarte interesați să vadă lamassu-ul antic returnat în Irak.

Eleanor Robson, profesor de istoria Orientului Mijlociu antic la University College London, a declarat că British Museum pare să își tempereze poziția privind returnarea comorilor în țara de origine, pe fondul discuțiilor privind viitorul sculpturilor în marmură de la Partenon.

Foto (c) michaelrakowitz.com