Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un desen al Fecioarei cu pruncul, descoperit sub pictura “Man of Sorrows”, de Sandro Botticelli

Un desen al Fecioarei cu pruncul, descoperit sub pictura “Man of Sorrows”, de Sandro Botticelli

Lucrarea “Man of Sorrrows” este estimată la 40 de milioane de dolari şi va fi licitată la Sotheby’s pe 27 ianuarie.

Potrivit CNN, care citează The Art Newspaper, casa de licitaţii a studiat lucrarea îndeaproape şi a descoperit ceva uimitor: o imagine a Fecioarei cu pruncul sub stratul de culori cu care a fost creată pictura în cauză.

Chris Apostle, vicepreşedinte şi director al secţiei care se ocupă de pictura vechilor maeştri la Sotheby’s bănuieşte că această lucrare nou descoperită de fapt a fost abandonată de marele creator. Ar fi trebuit să fie o pictură care ilustra Fecioara şi pruncul Iisus într-o poziţie regăsită în vechile icoane greceşti: obrazul mamei este lipit de obrazul micuţului.

La o analiză cu infraroşu, trăsăturile de pe chipul pruncului Hristos – nasul, ochii şi zâmbetul- sunt vizibile

Imaginea este creată invers decât “Man of Sorrows”.

Capul pruncului se află în locul în care Hristos adult din imaginea vizibilă cu ochiul liber are mâinile.

Unele linii ale desenului sunt mai groase decât altele şi sugerează că ar fi putut fi create după un model. Chipul micului Iisus este detaliul care a convins specialiştii care spun că nu au mai văzut aşa ceva în opera lui Botticelli.

Apostle afirmă că o asemenea practică, un fel de palimpsest în pictură, nu este unică. Potrivit lui, în perioada Renaşterii, pânza pentru pictură era scumpă aşa că, probabil maestrul nu a aruncat-o atunci când a abandonat proiectul iniţial, ci a refolosit-o.

“Man of Sorrows” este un portret al lui Hristos cu o coroană de spini. Spre finalul secolului XV, specialiştii spun că Botticelli, aflat la finalul vieţii, a devenit mai credincios şi astfel a început să creeze portrete din această zonă.

Lucrarea este prezentată la Hong Kong, Los Angeles, Londra şi Dubai, înainte de licitaţia din New York.

Credit foto: Sotheby’s via CNN